Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Afrikaans hardloopplezier

Column

Het WK atletiek is in volle gang. Zonder meer een prachtig evenement. Vooral het gemak (en plezier) waarmee gepresteerd wordt, is een lust voor het oog.

Of het nu de 20 kilometer snelwandelen is of de 100 meter sprint, het blijft ronduit schitterend, de schoonheid van het bewegen en de snelheid waarmee (bijvoorbeeld) wordt gelopen is om jaloers op te worden.

Bij de 10 kilometer dames was dit het mooist te zien. De Keniaanse vrouwen maakten er een ware show van. Na afloop liepen de nummers 1 tot en met 4 soepel te feesten. Het plezier van het rennen en presteren spatte van het beeld scherm af. Op een dergelijk moment voel je je als Europese hardlopende man eigenlijk heel klein want in onze loopcultuur is ‘serieus sporten’ de maatstaf. Schema’s, hartslagmeters, wedstrijdplanningen, looptechnische-training, noem maar op.

Hierbij wil ik niet beweren dat de Afrikaanse hardlopers en –sters geen serieuze benadering hebben maar het is wel duidelijk dat het hardlopen voor hen minder moeite kost en dichterbij hun natuur (en cultuur) staat dan bij de onze. Eeuwenlang alles te voet moeten afleggen, deze zegt maar duizenden jaren van rennen en overleven, is een voorsprong op hardloopgebied die wij niet meer inlopen. Verder is de benadering van deze raspaarden heel natuurlijk, hard trainen wanneer je hard kan trainen, rustige kilometers afwisselen met speelse kilometers door heuvels (en vaak op hoogte) en vooral spelen met de snelheid en met elkaar. De wedstrijd is een strijd maar vooral ook een spel.

Dit weekend sprak ik Huub Maas, inmiddels (top) master en voormalig wereldtopper run bike run. “Ik geloof toch heilig in de aanpak van de Afrikaanse lopers”, gaf hij toe om direct zijn “Afrikaanse” wedstrijdvoorbereiding prijs te geven “rustig en niet al te lang inlopen, veel oefeningen, rust en ontspanning, de wedstrijd staat centraal met als doel zoveel mogelijk mensen verslaan: Huub, zijn ogen straalden en het plezier was duidelijk waarneembaar. Huub is een liefhebber pur sang en een echte hardloopgenieter, hij laat zich (en vele met hem) door de lopers uit Afrika inspireren.

Voor hem en de Afrikanen geldt KEEP ON RUNNING met veel plezier.