Afbeelding

Een Ander Soort Wereldtournee

Column

De band Stefany June trad gisteravond op in Enschede. En in Hilversum. En Amsterdam en Ahaus in Duitsland. Nee, dit was geen Bevrijdingsfestivalachtige-het-milieu-verziekende-helikopter-egotrip. De vier bandleden zaten allemaal op een andere locatie en waren verbonden via Jamlink, een nieuwe technologie die op afstand met elkaar spelen mogelijk maakt.

Geinig experimentje, dat zeker, maar wie weet gaat Jamlink de wereld van de livemuziek wel helemaal veranderen. Was het al zo dat je soms het verschil tussen live en ingeblikt moeilijk kon horen, nu moet je je ook nog afvragen of die solerende gitarist wel echt zo geniaal is, of dat een puisterige studiomuzikant in Sjanghai zit mee te spelen.

Outsourcen van live concerten is nu een eitje. Als Caro Emerald twaalf keer in een week moet optreden dan doet ze dat toch gewoon? Een paar klassiek getrainde Natascha’s doen haar stem live na en het gouden keeltje blijft gespaard. En maar hopen dat Back It Up met een Russisch accent voldoende Caroësk klinkt.

Als de Golden Earring weer eens speelt dan hoeft Barry Hay niet uit zijn Curaçaose hangmat te klimmen. En als Mick Jagger en Keith Richards weer kleuterachtig ruzie maken dan hoeft dat een nieuw album en wereldtournee niet in de weg te staan. Kassa!

Vanavond lekker jammen in New York en Baghdad. Gezellig….

Erik van der Schaft