Ger Heimans
Ger Heimans

Korps Opstélten

Column

Ik heb altijd geleerd, respect te hebben voor een wetsdienaar. Een agent was iemand die je altijd gehoorzaamde. Je had respect voor die persoon in uniform. En dat heb ik nog steeds, maar de twijfel neemt toe.

Terwijl de minister van justitie, opperhoofd aller agenten, bekend maakt dat een aantal verkeersboetes zal worden verhoogd, geeft de diender met de platte pet te kennen het daar niet mee eens te zijn. Pardon? Is u wat gevraagd? Sinds wanneer bepaalt de cassière bij Albert Heijn wat een kilo biefstuk kost?

Onze veldwachters vrezen voor agressieve weggebruikers als ze de verhoogde boetes moeten uitschrijven. Terwijl ik dacht dat het gilde der koddebeiers mij juist beschermt tegen agressieve personen, blijken ze er zelf bang voor te zijn.

Men vindt de verhoogde boetes zelfs onacceptabel. “Zeker nu gezinnen minder te besteden hebben” aldus de hermandad. Wat? “In financieel mindere tijden, gewoon een beetje rustig rijden” zou ik zeggen. Voor wie de maand langer is dan het salaris, zou het een stimulans moeten zijn om boetes te voorkomen.

We roepen om meer blauw op straat maar we hoeven dus niets te verwachten van die blauwe orde-smurfen. En dan verwijzen ze ook nog naar de verhouding tussen overtreding en bijbehorende boete. De boete voor een winkeldiefstal is relatief lager dan boete voor een verkeersovertreding. Prima toch, dan verhogen we de boete voor winkeldiefstal ook meteen.

Maar denkt élke agent er zo over?
Ja? Is dat onderzocht?
Dan zal die onderzoeker wel Stapel mesjogge zijn geweest.