Afbeelding

Stelletje Amateurs

Column

“Mezz cancelt optreden vanwege ruzie tussen geluidstechnicus en lichtman”
“Concert in Mezz gaat niet door vanwege optreden portier met z’n fanfare”

Dat geloof je toch niet?

En inderdaad, het is natuurlijk niet waar. Mezz zou artiesten nooit zo behandelen. Maar het omgekeerde komt maar al te vaak voor; afgelopen weekend nog tijdens Breda Barst. Een band die tien dagen van te voren afzegt omdat een bandlid opeens een beurs heeft gewonnen voor een ander optreden. En een andere band die nota bene op de dag zelf opbelt en doodleuk meldt dat ze niet komen want ze hebben ruzie.

Belachelijk.

Op veel andere vlakken is de muziekindustrie een stuk professioneler geworden: optredens beginnen niet meer uren te laat omdat de gitarist knetterstoned in een koffieshop zit en de vraag om alleen maar blauwe M&M’s hoor je ook niet meer. Maar afzeggingen om kulredenen blijven komen.

Normaal gesproken staan in de contracten tussen podia en bands twee gronden waarop de artiesten mogen afzeggen: een tour in het buitenland of een TV optreden. In de praktijk hoor je van alles en nog wat: “we zijn een beetje laat met onze nieuwe CD (die al een jaar geleden af had moeten zijn)” of zelfs: “we voelen de vibe gewoon niet (ja, echt, dat heb ik wel eens te horen gekregen)”. En helaas is er weinig aan te doen en dus vliegt de programmeur de telefoon in om een vervanger te zoeken. Dat is bij Breda Barst uitstekend gelukt, waarvoor mijn complimenten.

De kop boven dit stukje is “Stelletje Amateurs”, maar eigenlijk is dat een belediging. Amateur betekent tenslotte liefhebber en dat kun je artiesten die dit soort fratsen uithalen toch eigenlijk niet noemen.

Erik van der Schaft
Meer blogs van Mezz vind je op de pagina Mezz over Muziek