Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Zuurstof voor de Singelloop

Column

Vaak hoor je lopers zeggen: “er zit meer zuurstof in de lucht.” Of dat er na regen meer zuurstof in de lucht zou zijn. Dat is toch echt een fabel.

Het zuurstofpercentage in de lucht is namelijk altijd 21%. Wat u merkt is dat na een buitje de geproduceerde warmte veel makkelijker het lichaam verlaat. Het water koelt het lichaam lekker af en met een klein koel windje erbij hoeft het lichaam geen extra energie te leveren om af te koelen dus dat is ook weer mooi mee genomen. Het (on)behagelijke gevoel van lopers, ongeacht het weer, heeft alles te maken met de eigen warmteproductie.

Het menselijk lichaam probeert zich op een constante temperatuur te houden bij de meeste mensen ligt dit tussen de 37 en 37,5 graden Celsius. Datzelfde lichaam produceert voortdurend warmte door bijvoorbeeld de verbranding van voedsel, maar ook door lichamelijke arbeid, zoals lopen. Het lichaam staat de warmte (=energie) af aan de omgeving en dat gaat soms gemakkelijk doordat de omgevingstemperatuur lager is dan de lichaamstemperatuur. Andere mechanismen om (veel) warmte af te voeren, zijn het verdampen van water in de longen en transpireren op de buitenzijde van het lichaam.

Singelloop
Met het oog op de komende Singelloop wat tips: wanneer we praten over warmteafvoer; kleed u luchtig, het liefst functionele hardloopkleding. Bij aanvang van een wedstrijd moet u het gevoel hebben licht te huiveren (rillerig gevoel). Drink voldoende voor tijdens en na de loop. Vooral de dag voor het evenement is het op peil houden of brengen van de vochthuishouding van groot belang.

Als je minstens een liter lichtgele urine (dus niet donkergeel) per dag produceert en geen moeite hebt met de stoelgang mag je aannemen dat er voldoende gedronken is. Tijdens wedstrijden is dorst een slechte raadgever. Het dorstgevoel ontstaat pas wanneer er al een vochttekort in de weefsels optreedt. Aanvulling tijdens de prestatie komt te laat. Er moet daarom voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten (bij onvoldoende aanvulling duurt het herstel een stuk langer) extra gedronken worden.

Keep on Running en goed voorbereid op weg naar de Bredase singelloop.

Ton van 't Veer
Volg Ton op weg naar de Singelloop: http://twitter.com/tonveer
Meer over de Singelloop