Afbeelding

Belgofiel

Column

Net over de grens van België zijn de patatten lekkerder, de bioscopen groter en is de muziek plezanter. Ik geef het toe, ik ben een ware Belgofiel.

Mijn chocolade komt uit België en mijn radio staat standaard op Studio Brussel afgestemd. En niet alleen bij mij thuis, ook bij mijn vrienden en vriendinnen hier in Breda. En tot mijn grote geluk ook bij Mezz.

Werken met de gezellige Belgische stem van Studio Brussel’s Christophe Lambrecht op de achtergrond en de rustige maar pakkende muziek van Yuko, zorgt ervoor dat ik lekker ontspannen aan de slag ga. Hierna onder de indruk raken van de unieke stem van Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers, waarbij ik me afvraag hoe iemand me met haar stem zoveel verschillende emoties kan laten voelen.

Dan wordt ik plots wakker geschud door het energieke In Want Of Something van School is Cool. Zo herkenbaar dat ik me weer terugwaan in mijn eigen middelbareschooltijd. Dan de werkdag rockend afsluiten met Black Box Revelation waarvan de liedjes de hele avond nog door mijn hoofd blijven zitten. Die Belgen snappen het wel.

Maar ik ben niet de enige België liefhebber in Breda merk ik om me heen. Mijn vrienden en vriendinnen komen regelmatig met Belgische bands die ik moet horen en als ik de stad in ga hoor ik ook regelmatig een Belgisch deuntje voorbij komen.

Waar komt die liefde van de Bredanaar voor België vandaan? Is het de gemoedelijke Belgische sfeer die ons zo aanspreekt? Komt het omdat België zo dicht bij ligt en ook wel een beetje op Breda lijkt? Zijn het de lekkere bonbons, patatten of biertjes? Of is het toch vooral de muziek die ons Belgiëfans maakt?

Misschien is het een combinatie van alles. Ik zal het waarschijnlijk wel merken als ik met mijn vriendinnen naar ‘Ik Zie U Graag’ ga. Gezellig in een Vlaams sfeertje luisteren naar goede Belgische bands met een heerlijk Belgisch biertje in mijn hand.

Dan komt alles goe.

Kristel Vogels