Afbeelding

Lichte Metalen

Column

Na een beetje research kwam ik erachter dat deze Canadese Singer Songwriter is begonnen in de punk scene. Toch een vreemd geweten gezien Leslie Feist anno 2011 bekend staat om haar breekbare en bijzonder heldere stem. Ze is de afgelopen jaren erg productief geweest, niet alleen solo, maar ook in bands als Broken Social Scene en in de samenwerking met het Noorse Kings of Convenience.

Voor haar inmiddels vierde studioalbum is ze wederom de samenwerking met Mocky en Chilly Gonzalez aangegaan, maar ook met de IJslandse producer Valgeir Sigurðsson. Waar kennen we hem ook alweer van? Een greep uit de artiesten waar hij mee heeft samengewerkt zijn Björk, Múm, Ane Brun, CocoRosie en Bonnie “prince” Billy.

Het album Metals is weer heel anders dan z’n voorganger The Reminder, waar dit album met nummers als 1234, my moon my man en I feel it all nog redelijk lichtvoetig en zorgeloos uit de hoek kwam lijkt Metals een wat “zwaarder” album. Zou de titel hier misschien wat mee te maken hebben? Dat is het speculeren waard. Het luistert minder gemakkelijk weg, alleen het nummer How Come You Never Go There?, de eerste single heeft dit effect, het is geen heel verrassend nummer. Het blijft daarentegen wel de hele dag in je hoofd hangen.

Dit is absoluut geen slecht gegeven, nog steeds is daar de fijne en frisse stem van Feist die je aandacht erbij houdt. Er wordt meer gebruik gemaakt van blaas en strijkinstrumenten en percussie. De invloeden vanuit Folk en Blues komen duidelijk naar voren, bijvoorbeeld ook door het gebruik van meerstemmigheid. Comfort me, Graveyard en Bittersweet memories zijn hier heel duidelijke voorbeelden van, het geeft sommige nummers ook net dat beetje extra. Het is een album waar je na een aantal keer luisteren toch weer een klein geluidje of detail ontdekt.
De sfeer van het album is vrij sereen, daarom springen The Bad In Eachother en The Undiscovered er wat mij betreft uit door hun mooie opbouw en power aan het eind. Cicadas & Gulls is daarentegen een heel mooi akoestisch en ingetogen nummer.

Een verzorgd album met een nieuwe insteek, maar nog steeds dag eigen geluid, Feist weet met haar stem altijd te imponeren. Het was het wachten waard. Nog niet in de winkels verschenen, maar wel al te beluisteren op de luisterpaal.

http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/45174676#luisterpaal.45174676

Steffi Blonk