Afbeelding

Een Broertje Dood

Column

“It was beautiful unless they’d started fighting, then it was terrible. When they were both drinking, they’d fight at least once a week. I mean, go at it. Fistfights.”
Zo beschrijft Sammy Hagar, de nepzanger van Van Halen, het gedrag van broertjes Eddie en Alex.

Noel Gallagher, voorheen van Oasis, noemt z’n tweelingbroer Fucking Liam en zegt in de Volkskrant: “Dat is wat me het beste bevalt aan het leven na Oasis: geen Liam meer in de buurt.”

En zo zijn er wel meer voorbeelden van broers en zussen die niet heel blij zijn met het samen in een bandje zitten. Zanger Caleb Followil van de Kings of Leon hoeft na zijn “uitdrogingsverschijnselen” voorlopig echt niet meer met Kerst langs te komen. De broertjes Matt en Luke Goss van Bros – hoe toepasselijk was hun hit “When Will I Be Famous”? – leken vooral interesse te hebben in het afkraken elkaars Porsches, maar ja, wie zou er niet sacherijnig worden van die kleverige liedjes? En de koude oorlog tussen de gebroeders Jackson 5/Jacksons onderling en met zusjes Janet en LaToya zou voor een scenarioschrijver van Goede Tijden te ongeloofwaardig zijn.

Is het dan altijd ellende om met je broers en zussen in een band te zitten? The Magic Numbers bestaat uit twee broer-zus koppels die ook nog eens met elkaar zijn getrouwd. Niet de broers en zussen uiteraard, we schrijven hier alleen over nette muzikanten. Nou, meestal dan. In de Kelly Family schijnen 12 broers en zussen te zitten, maar hun neo-hippie look en stamboom-zonder-zijtakken gelijkenis maakt individuele identificatie lastig. En pas waren de Secret Sisters in Nederland die zo schattig lief-plagerig met elkaar doen dat je je gaat afvragen wat er voor zwarte geheimen onder de oppervlakte zijn.

Maar het allermooiste voorbeeld van geslaagde broederlijke muziekmakerij zijn toch wel René en Willy van de Kerkhof. Niet tevreden met het samen terroriseren van PSV’s tegenstanders namen ze de klassiekers “Laat me als het effe kan” en “Een supporter mag niet huilen” op. En de wereld was onherroepelijk veranderd.

Erik van der Schaft