Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Terug naar de basis

Column

Sporten, bewegen, recreatief of in wedstrijdverband zou in eerste instantie heel eenvoudig kunnen zijn. Maar helaas, niets is minder waar.

Commercie, professionalisering, beursgenoteerde voetbalclubs, geldverslindende sporten, projecten zoals bijvoorbeeld wereldkampioenschappen en Olympische Spelen, noem maar op. Visie, beleid, toekomstperspectief, bestuurders, mannen in pakken praten met mannen in pakken. Sporters die mediagetraind zijn, praten met meel in de mond. Kortom, sport is wat mij betreft verworden tot een uit zijn jasje gegroeid circus waar we het spoor volledig bijster zijn.

Ook in de sport zien we hetzelfde als in de maatschappij; we geven veel te veel uit en leven ruim boven onze stand. Wat dan? Vraagt u zich misschien af. Moeten we terug naar het amateurschap? Nee, niet nodig. Wat mij betreft matiging en met beide benen op de grond leven. Sport weer terug brengen naar waar het thuishoort; sportieve wedijver, zonder veel poeha, terug naar de schoonheid van de beweging. Natuurlijk moeten sporters en trainers en wat al niet meer fatsoenlijk betaald worden. Laat dat duidelijk zijn maar wat nog belangrijker is, keer het geld de rug en ga terug naar de stank van het kleedlokaal.

Ook in de hardloopsport duikt af en toe de gekte op. Hoewel eerlijk is eerlijk, in onze sport is gelukkig niet de huidige voetbalgekte de waan van de dag. Misschien mag je zelfs wel stellen dat onze hardloopsport een voorbeeld zou kunnen zijn. Eigenlijk bewijzen de Kenianen en Ethiopiƫrs hoe het moet. Rennen om de geldpot.

Een mooie wedijver en daarna weer terug naar de orde van de dag en vervolgens weer KEEP ON RUNNING.