Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Ondernemen: Doorzwemmen met geheven hoofd

Column

Op de dag dat NAC Breda een punt zou wegslepen uit de Amsterdamse Arena, stond ik een tijdje voor de ingang van zwembad Sonsbeeck.

Het gelijkspel in de Arena - dat voelde als winst - ging onder in de voort durende Amsterdamse soap. Helaas. Daarom snel terug naar het zwembadtafereel. Want dat was het: een heus tafereel. Ik was daar namelijk exact op het moment dat een groep afzwemmers buiten weer naar frisse lucht kon happen. Rennende kinderen met hun diploma in de hand, medaille om de nek en het afzwempetje op hun bol. Wie het petje drooghoudt tijdens het afzwemmen, bewijst dat hij boven water kan blijven als dat is vereist. Daar achteraan de ouders. Met verhitte gezichten. Wat wil je na twee uur in een smoorheet zwembad. Verhit en opgelucht, op naar de volgende fase.

Opgelucht. Zou de winnares van de Aithra Award (voor vrouw met lef, ambitie en zichtbare maatschappelijke betrokkenheid) dat ook zijn? Opgelucht over de erkenning die ze krijgt? Dat wordt opgemerkt dat het haar lukt om boven water te blijven? En hoe. Door verder te zwemmen met ferme slag en dingen te doen waarvan ze vooraf niet eens wist dat ze die zou kunnen. Net als duiken of koprol van de kant. Nooit eerder bedacht dat afzwemmen een prima testcase is voor het latere ondernemen: beproevingen doorstaan met geheven hoofd.

En vervolgens doorzwemmen in je eigen tempo en op je eigen manier. Op naar het volgende.