Ger Heimans
Ger Heimans

Griekse tragedie in de Arena

Column

Ajax, genoemd naar een Griekse mythologische figuur, zou in brand staan. Maar ongemerkt dreigt er een veel grotere ramp. Ook met zijn oorsprong in Griekenland. En ook met een vlam.

Of we werkelijk onze vingers gaan branden weten we pas in 2019. Dan zal Nederland namelijk moeten beslissen of we echt de Olympische Spelen van 2028 willen organiseren.

Sinds 2004 lopen de bobo's van NOC*NSF al met een fikse opsteker in de pantalon: Nederland organiseert “de spelen”. Dat zou wat zijn. Diverse ministeries staan al te popelen om de duiten te laten rollen.

De reeds gemaakte kosten voor tussenrapporten, eindrapporten, haalbaarheidsstudies en businessplannen bedragen al vele miljoenen. De diverse werkgroepen, expertmeetings, sportbonden, gemeenteraden, provinciebesturen en commissies weten daar wel raad mee.

Iedereen wordt lekker gemaakt met vage aannames. “Economische uitstraling”, “goed voor topsport, breedte sport en gehandicapte sport”, “infrastructuur”, “toerisme”. Het zal een mythe blijken.

Organiserende steden hebben zelden geld overgehouden aan het evenement. Dit in tegenstelling tot de organiserende comités en vooral het IOC . Ondanks aansprekende sponsoren, zijn u en ik de grootste sponsoren: als belastingbetaler.

Een recent onderzoek in opdracht van het kabinet, verwacht dat de organisatie van de Olympische Spelen 2028 door Nederland, zal uitdraaien op een kostenpost van 1,5 miljard. Dat is een hoop geld. Wie had het over een recessie?

U denkt dat Griekenland de schuld is van alle ellende?
Laten we dan stoppen met die geldverslindende Olympische Spelen.

Stoppen met dit uit de hand gelopen stukje Griekse folklore.