Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Voorpaginanieuws om blij van te worden

Column

Maandagochtend. Ik hoef de krant niet eens open te slaan, om het nieuws te lezen waar ik blij van word. 'Weigerambtenaar verslaat eurocrisis' staat op de voorpagina. Het woord weigerambtenaar werd afgelopen weekend gekozen als het woord van 2011. Dit gebeurde tijdens het tweejaarlijks congres van het Genootschap Onze Taal in Breda.

Ik was een van de mensen die tijdens het congres meestemden. Mijn voorkeur ging uit naar plaszak; het woord dat eindigde als derde, vlak na de Arabische lente. Ondanks dat het voorpaginanieuws voor mij oud nieuws is, kan mijn dag niet meer stuk. Want zo lang we ons willen bezighouden met woorden, is het minder somber dan het regelmatig lijkt. Woorden maken het leven mooier.

Er was nog iets, waar ik die zaterdag blij van werd. Namelijk dat ruim veertienhonderd mensen het congres voor taalliefhebbers bezochten. Veertienhonderd! Een uitverkocht Chassé Theater, en dat op zaterdagochtend om 10.00 uur. Het was de eerste keer dat het genootschap in haar tachtigjarige geschiedenis koos voor Breda als congresstad. Breda troefde Utrecht af, met een congreslocatie op loopafstand van het station, een parkeergarage binnen handbereik en een luchthapruimte (het woord voor 2012?) om de hoek, namelijk het Chassé Park. In Breda blijken we een prima congreslocatie aan de rand van het centrum te hebben. Da's ook voorpaginanieuws om blij van te worden.