Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Er weer tegenaan!

Column

De laatste resten confetti zijn opgeruimd, de vermommingen gewassen en opgeborgen, schoenen schoon geschrobd en de pruiken zorgvuldig teruggelegd in hun netje. De lichte nervositeit vooraf – zal het net zo gezellig zijn als alle voorgaande jaren? – bleek weer voor niets. Vier dagen carnaval…het was heerlijk!

Alle reden om tevreden te zijn. Helemaal waar! Grotendeels dan, want ik word enkele dagen later overvallen door een gevoel van melancholie. Niets nieuws, het overkomt mij ieder jaar. Een verlangen om vaker dan slechts deze vier dagen, het masker af te zetten in plaats van op. Ja, inderdaad ´af´ in plaats van ´op´.

Sommige ondernemers, die ik tijdens carnaval elke avond tegenkwam, werkten overdag gewoon door. Hoe, is mij een raadsel. Petje af! Zelf heb ik de tijd genomen om bij te komen, maar moet er nu weer aan geloven: ik moet/mag/ga er weer tegenaan.

´Count your blessings´ spreek ik mezelf toe. ´Wees blij dat je leuk werk hebt ´. ´Count your blessings´ herhaal ik streng, bedenkend dat ik het jammer vind dat ik daar nog geen goede Nederlandse variant voor heb kunnen vinden of bedenken. ´Tel je zegeningen´, komt op hetzelfde neer, maar heeft een religieuzere klank. ´Wees tevreden met wat je hebt´, vind ik te belerend. Enfin, na een ruimtereis van vier dagen ´hier in ons mooi Breda´ ben ik veilig geland en heeft mijn geest zich verruimd: ik kan er weer tegenaan in Bezig Breda. Back in Business. Doe je mee? Wel zo gezellig!