foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Schutterende keepers en Snelle Jelle

Column

COLUMN - PSV-Feyenoord en AZ-Heerenveen. Het waren vermakelijke duels. Topvoetbal? Daaraan kun je twijfelen. Leuk? Dat zeker. Dat had te maken met het aanvallend voetbal van de teams in kwestie, wat voor veel spannende momenten voor de goals zorgde.

Het vermakelijke zat echter ook bij wat doelmannen. Want kwam Mulder niet te slap in actie bij de 3-2 van PSV? De jonge doelman oogt sowieso alsof hij de spanning maar net aan kan. Bleek gelaat, onzekere blik. Terwijl het met Feyenoord eindelijk weer goed gaat.

Bij AZ was het doelman Esteban die schutterde. Eerst een poging tot vangbal die werd afgestraft door Drost. En daarna een mislukte pass die een tegendoelpunt van Heerenveen inleidde. Nu zijn ze in Alkmaar verder erg te spreken over de doelman, een ijskoude zo schijnt.

In Amsterdam, waar het toch al maanden stormt, waait af en toe een wind van kritiek over het veld richting Vermeer. De doelman wisselt fantastische reddingen af met rare acties of vreemde blunders. Maar hij geniet het vertrouwen van De Boer, zoals dat heet.

Toch gaat het bij mij jeuken. Jeuk om Jelle. Want Snelle Jelle, zoals NAC-watcher Van Bergen hem heeft gedoopt, staat wekelijks zijn mannetje. De doelman oogt degelijk, straalt vertrouwen uit naar zijn medespelers en zorgt voor reddingen waar nodig. Daarmee houdt hij NAC overeind. Ook rondom de wedstrijd staat er iemand: de aanvoerder, die opkomt voor zijn team. Of kritiek uit, waar nodig.

Of Jelle zijn topvorm nog heeft, waaraan hij vorig jaar zijn uitverkiezing voor Oranje dankte? Misschien niet. Maar Jelle is gemiddeld gewoon goed. Een degelijke betrouwbare keeper. Een keeper die ze misschien ook bij de topploegen van weleer wel onder de lat zouden willen hebben. Gelukkig voor NAC staat Jelle nog tot de zomer van 2016 onder contract.