Afbeelding

Knippen en scheren na langste dag

Column

21 juni is de eerste dag van de zomer, de langste dag, met dus de kortste nacht. De zonnewende op het noordelijk halfrond. Een feestdag die in veel landen met vreugdevuren wordt gevierd.

In Zweden en Finland, maar ook in Engeland. Denk maar aan ‘A Midsummer Night’s Dream van Shakespeare. In voorbije tijden werden zon en planeten op deze dag vereerd.

De maan beïnvloed de vegetatie op aarde, afhankelijk van maanfase en het seizoen. Het is algemeen bekend dat de groeikracht van planten afneemt na de langste dag. Snelgroeiende hagen en struiken dus beter na de langste dag knippen en scheren! (Een klus voor aankomend weekend).

In ons land met z’n christelijke tradities is dit ‘heidense’ feest zo goed als onbekend. Trendwatchers voorspellen dat we meer behoeft krijgen volgens natuurwetten te leven, dichterbij de natuur willen zijn om tot rust te komen. Te ontsnappen aan de alledaagse hectiek en rust vinden door onze eigen grond te bewerken. De voldoening te ervaren van eigen oogst.

Tijdens mijn trip door de regio rond San Francisco, USA, viel mij op in hoeveel tuinen ook een moestuin te vinden is. Vaak gewoon in de voortuin, tussen de sierplanten. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, biologisch tuinieren en perma-cultuur. Een keten van biologische supermarkten is er succesvol.

De hippie-beweging ontstond ooit in deze regio. Als hier de bakermat is van nieuwe inzichten, waaien er straks veel veranderende visies over voedsel en de productie ervan onze kant op. Toch zijn we in Nederland ook al bezig met kritisch kijken hoe ons voedsel verbouwd, dan wel gehuisvest wordt. Supermarkten signaleren die omslag en passen het inkoopbeleid voor de komende jaren aan.

Maar, zullen we bij de dag leven en deze midzomernacht vieren in eigen tuin? Met een gepast vreugdevuur in de vuur korf. De barbecue aan en dan genieten van een spontaan feestje?

Ellis Littooij is tuinontwerpster