Afbeelding

Achter de brede schouders van Ivo

Column

COLUMN – Wat een bewindsman vanuit Den Haag in het rustige provinciestadje Breda al niet kan veroorzaken. Minister Opstelten weet van wanten. Eerst de nu al succesvolle wietpas en sinds deze week een gele halve cirkel tegen straatrovers. Chapeau Ivo.

Opstelten is een man van weinig woorden. Het opperhoofd van het ministerie van Justitie en Veiligheid is meer van de daden. 'Kein geloel, fussballen', dat soort werk. Gelukkig plukken we in Breda de vruchten van zijn kordaat optreden.

Op een januari 2012 werd het aangescherpte coffeeshopbeleid in gang gezet, want de drugstoeristen moesten kost wat kost een halt worden toegeroepen. Het resultaat is in de categorie van likmevestje. Namelijk: drugs dealen is inmiddels een vertrouwd straatbeeld.

Nederlanders mijden de shops en buitenlanders kunnen op iedere straathoek hun wekelijkse inkopen doen. Wel zo handig trouwens, want naast de joint kan de klant zowat alle drugs verkrijgen en profiteren van kwantumkorting. Een beetje in de traditie van de Nederlandse handelsgeest. Dat dan weer wel.

Nu was ons aller Ivo voor iets anders in Breda. Maar ook deze keer moest zijn aanwezigheid het gevoel van veiligheid onder de Bredanaars vergroten. De Rotterdammer stond met werkhandschoenen aan en kwast in de hand klaar voor het volk dat zich schuil kan houden achter zijn brede schouders. Je zou haast lepeltje lepeltje willen.

De minister schilderde op deze zonovergoten dag een blanco tegel geel die zowaar een halve cirkel vormde. De media, waaronder ik zelf, stonden haast van opwinding tegen de beste man aan te rijden. De eerste Safety Spot, gesitueerd voor een pinautomaat op het winkelcentrum Tuinzigt was een feit. De gele vlek vergroot de privacy en beschermt ons tegen straatrovers was de boodschap.

Ja, dat zal wel. Misschien zijn er van die criminelen die zo’n enorme aversie hebben van de kleur geel dat zij vanaf heden met een grote boog langs de pinautomaten lopen. Anders kan ik me niet indenken wat deze schildering voor obstakel vormt. Ja, nu ijzeren Ivo er naast staat, haalt zo’n gekkie het niet in zijn hoofd om een overval te plegen. Buurtbewoners konden in ieder geval nog waardering opbrengen voor de actie. ‘Wordt eindelijk het winkelcentrum eens goed aangeveegd.’