Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Spirit

Column

Als loper moet je natuurlijk ook ontspannen. Altijd maar rennen is heerlijk en ozo verslavend maar zoals velen van u weten, is rust en even gas terugnemen onontbeerlijk.

In mijn geval is het dagelijkse kost, al is het maar 20 a 30 minuten. Toch maar even de benen strekken. Even lichaam en geest weer op elkaar afstemmen. Gaat dat dan nooit vervelen? Mijn antwoord? Neen, rennen is voor mij hier en nu, de seizoenen jaargetijden ervaren als een gegeven. Dat geeft mij veel ontspanning en vooral rust (met name in de bovenkamer).

Verslaafd! Hoor ik al roepen. Ja, waarschijnlijk wel maar ik kan u zeggen, het levert mij heel veel op. Plezier, doorzettingsvermogen, relativering, etc. Verder ben ik ervan overtuigd dat dit niet alleen voor het hardlopen geldt. Mijns inziens geldt voor alles wat met passie en bevlogenheid uitgevoerd wordt veel positieve effecten genereert voor lichaam en geest.

Kunstschilders, muzikanten, acteurs ervaren hetzelfde. Ook een hobby die met overgave wordt uitgevoerd, geeft veel positieve effecten. Voor alle gepassioneerde wezens geldt natuurlijk dat rust een belangrijk element is in het vaak drukke bestaan. Het schrijven van deze column is voor mij een moment van rust. De LP’s zijn weer in ere hersteld en het vinyl is weer terug op de draaitafel. Tijdens het schrijven draait de LP van The Waterboys, een van oorsprong Britse en Ierse groep rond Mike Scott die in de jaren tachtig succes hadden en sinds 2000 weer actief is. De volgende tekst stond op de binnenhoes van de LP “This is the Sea” van The Waterboys:

Spirit

Man gets tired
spirit don't
Man surrenders
spirit won't
Man crawls
spirit flies
Spirit lives
when man dies

Man seems
spirit is
Man dreams
the spirit lives
Man is tethered
spirit free
What spirit
is man can be

KEEP ON RUNNING met heel veel spirit