Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

‘Kennis is Macht’

Column

De hashtag #langstudeerboete was op Twitter even trending topic. Ook wie niets met Twitter doet, weet dat ‘langstuderen’ veelbesproken is.

Af en toe komen de langstudeerders er in de berichtgeving bekaaid vanaf, en worden gezien als feestende studenten, die teren op geld van anderen om later hun zakken te vullen in goedbetaalde banen. De werkelijkheid van de studenten die ik ken, is anders. Hun studietoelage is beperkt, waardoor het noodzakelijk is om geld bij te verdienen. En tegelijkertijd toch genoeg ruimte over te houden voor de studie, om de boete van drieduizend euro voor te blijven.

Soms is het gewoon vette pech, als je langer over je studie doet. Dan blijkt een 5,9 vanwege nieuwe regels echt geen 6 te zijn. Dus onvoldoende. Het hele vak moet opnieuw. Wel jammer dat dat vak pas over een half jaar weer wordt gegeven, waardoor je automatisch langer over je studie doet. Een duur één tiende punt. Gevangen in het systeem, dat alleen met geld doorbroken lijkt te kunnen worden.

Mijn vader (†Joh. C. Vervooren) – die stamde uit een tijd dat afkomst zwaarder woog dan capaciteiten en niet mocht studeren- schreef zijdelings in een gedicht over de toegankelijkheid van kennis voor iedereen, ongeacht zijn achtergrond:

‘Wanneer men zegt Kennis is Macht
Dan zal men moeten streven
Dat de Kennis van die Macht
Aan ´n ieder wordt gegeven’

Mijn studerende neef, die door systeemwijzigingen, een langstudeerder dreigt te worden, draagt deze tekst letterlijk met zich mee. Zijn tante - gestudeerd met de weelde van een basisbeurs en renteloze lening – zou het systeem graag om willen duwen, maar doet slechts wat zij kan: haar vrijheid als zpp´er benutten om over dit onderwerp te schrijven.