Open dag bij StadsRTV. foto Guido van der Kroef
Open dag bij StadsRTV. foto Guido van der Kroef

Bingo tv weg er mee

Column

COLUMN – StadsRTV Breda heeft met het nieuwe initiatief BredaNu een concurrent. ‘Eindelijk’, dacht ik. De gemeenteraad twijfelt wie zij wil steunen, waarom is mij een compleet raadsel. Zelden zulke slaapverwekkende televisie gezien als hier in Breda. Na ruim dertig jaar is het tijd voor iets nieuws en snel een beetje.

Laat ik voorop stellen dat het mij niet gaat om de tomeloze inzet en de goede bedoelingen in de grond te boren van de ongeveer honderd vrijwilligers en ander personeel die werken aan het programma-aanbod. Ik kijk puur naar het eindresultaat op de televisie. En ja ik weet dat er eveneens radio wordt gemaakt, maar voor het gemak richt ik mij alleen op het kijkbuismedium. Dat is al pijnlijk genoeg.

Ik kijk nooit naar de lokale Bredase omroep. Ik zie het een aantal keer per jaar in een flits voorbijkomen als ik nietsvermoedend aan het zappen ben. Toch beklijven mij flarden. Dat komt door een soort schrikreactie. Om te testen of er een verband is tussen deze menselijke eigenschap en StadsRTV ben ik er eens voor gaan zitten. Resultaat: plaatsvervangende schaamte.

In het programma Medisch Woordenboek zat ik haast een kwartier te kijken naar een statische monoloog. Zo uit het boekje van Moskou TV onder het bewind van kameraad Stalin. Zelfs ADHD-patiëntjes zijn in staat een uiltje te knappen in deze zendtijd. Een interview met NAC-spelers drie dagen na de wedstrijd uitzenden lijkt mij sowieso overbodig.

‘Breda Swingt’: 45 minuten met Jeffrey Staten. Wie? Juist! De presentatrice doet verder een poging om zichzelf aan een campingtafel in steenkolenengels verstaanbaar te maken. Aandoenlijk. En dan heb ik niet eens over het camerawerk, waarmee de fantastische programma’s bij u de huiskamer in worden geknald.

Het heeft soms eerder weg van een persiflage. Een stukje schooltelevisie gemaakt op de zolder bij een van de leerlingen thuis. Kijk ik heb zelf wel eens voor de camera gezeten. Nou, ik kan u zeggen dat was bar slecht. Mijn conclusie was dan ook: ‘Niet meer doen. Dat is beter voor iedereen.’

Over smaak valt niet te twisten, maar over relevante media wel. 'Met StadsRTV Breda zit u altijd bovenop het Bredase nieuws', zo staat op de website vermeld. Oké, maak je televisie voor bejaarden, een soort bingo tv, dan begrijp ik het nog wel. Maar de lokale omroep is bedoeld voor heel Breda. Daarnaast is het na dertig jaar niet gelukt het abominabele niveau, gezien de huidige programma’s, te ontstijgen. Althans ik zie het niet.

Het is totaal niet zeker dat het nieuwe initiatief BredaNu goede programma's gaat bieden. Toch lijkt het, onder het motto ‘het kan altijd beter’, gerechtvaardigd een andere weg in te slaan. Zelfs een poging daartoe is al prettig voor de gemoedsrust. Misschien dat de gemeenteraad uit haar slaap ontwaakt en de juiste keuze maakt. Leuke televisie en snel een beetje.