Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Week 51

Column

Als je door het jaar heen lekker bezig bent met van alles en nog wat, is het zó week 51. De laatste normale werkweek van 2012.

Normaal. Wat is dat als het gaat om werken, ondernemen en zakendoen? Is er een dekkende definitie als het gaat om zzp’ers? Steeds vaker merk ik dat zzp’ers als groep worden gezien. Natuurlijk is dat winst van het gelobby van een brancheorganisatie als PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers), het geluid van ZZP Netwerk Nederland en onderzoeken naar zzp’ers van Panteia/EIM.

Zelf denk ik dat dé zzp’er niet bestaat. Wil je al over zzp’ers als doelgroep praten, beschouw het dan als een verzameling individuen met gemeenschappelijke kenmerken, maar met nog meer individuele verschillen. Juist dat maakt het zo leuk om met een zzp’er zaken te werken: persoonlijke werkwijze gegarandeerd. Een waarheid is er niet, zoals ook dé perfecte werkmethode ontbreekt. Ook in week 51. Om me heen merk ik dat de een ervoor kiest om in deze laatste volle werkweek van 2012 een tandje bij te zetten en zoveel mogelijk in 2012 nog te regelen, terwijl de ander zaken rustig overhevelt naar het nieuwe jaar.

Ik kies voor een inspiratie- en doespurt: begin week 51 laat ik mij inspireren tijdens Ondernemen op de Catwalk, de eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel. Ik eindig de werkweek met een avond handjes uit de mouwen steken (lees: signeren en inpakken) tijdens een extra koopavond op 21 december (19.00-21-00 uur) bij een van de Bredase boekhandels (Selexyz Gianotten, Barones) in het kader van #steunjeboekwinkel. Zien we elkaar daar? Zou leuk zijn, nog net in week 51.

(#steunjeboekwinkel is een Twitteractie, bedoeld als stimulans om je boeken voor de feestdagen bij je lokale boekwinkel te kopen)