Afbeelding

Werkhobby'en

Column

Als ik van lezen mijn werk kon maken, dan deed ik het. Direct.
Lijkt me heerlijk om omringd te zijn met boeken in alle soorten en maten. Dik, dun, groot, klein, waar gebeurd, fictie, kinderboek, kookbijbel, het zal me allemaal een zorg zijn. Als het maar leesbaar is.

Als kind las ik al alles wat los en vast zat. Kranten, boeken en folders tot en met de etiketten op de pindakaas- en jampotten toe als we aan het ontbijt of aan de lunch zaten. Als er letters waren dan had ik het gelezen.
Het is dus niet zo gek dat ik na onze verhuizing bijna als eerste naar de Molenstraat in Breda liep. Zelfs nog voordat ik op zoek ging naar een huisarts of een tandarts. Ja, mijn abonnement bij de bibliotheek moest vanaf dag één een feit zijn. Stel je voor dat ik zonder leesvoer kwam te zitten… Dát zou pas echt een drama zijn.

Al snel volgde de zoektocht naar de boekenwinkels in de stad. De grotere waren snel gevonden, maar die missen het karakter van een échte boekenwinkel wat mij betreft. Ik hou van die kleine winkeltjes waar je de boeken nog ruikt. Waar je in alle rust kunt zoeken, bladeren, een paar regels kunt lezen. Van die winkels waar je echt alleen maar boeken kunt kopen en geen tijdschriften, pennen, kaarten, kussenslopen of weet ik wat nog meer.
Gelukkig zijn er daar ook nog een paar van in ons eigen Breda.

De twee winkels in de Veemarktstraat bijvoorbeeld. De één klein, gezellig en met zijn klassieke muziek altijd een rustpunt tijdens het winkelen, de ander iets groter. Beiden uitgerust met een assortiment waar ik erg blij van kan worden.
En toen was mijn lief op zoek naar een boek. Van Frida Vogels. Een oud boek. Niet te vinden in de reguliere boekwinkels. En dus ging hij het net op. Daar vond hij een exemplaar! Op voorraad bij een antiquariaat in ons eigen Breda waar we het bestaan niet van kenden. Vlakbij het theater. Verscholen achter een rij huizen, vermomd tussen zijn buurtjes. Een voormalig woonhuis, en niet alle dagen geopend. Alleen op zaterdag geopend. En op afspraak.

Met een beetje geluk staat er voor de deur een doos met gratis mee te nemen boeken. Een paradijs voor een boekenfetisjist zoals ik. Die het altijd nog fijn vindt om iets meer in handen te hebben dan een digitaal schermpje tijdens het lezen.
En aan alles merk je: hier werkt iemand met een passie voor boeken.
Van je passie je werk maken. Wat moet dat heerlijk zijn..!