Thijs Kroezen in de sneeuw, voor zijn eerste beklimming van Alpe d'Huez
Thijs Kroezen in de sneeuw, voor zijn eerste beklimming van Alpe d'Huez

Respect? Kom maar eens naar de berg!

Column

COLUMN - Vorige week had ik het er nog indirect over: Respect. Toen ging het over het schelden met kanker, deze keer ga ik het nog breder trekken. Blijkbaar heeft niet heel Nederland mijn column gelezen vorige keer. Het was weer goed raak in Nederland…

Maandagmiddag, een uurtje of vijf. Er is zojuist bekend gemaakt dat de koningin een toespraak gaat houden. Heel het land in rep en roer: zou ze aftreden? Alle Nederlandse zenders zouden de hele avond hun uitzendingen schrappen, zo ook RTL 4. Geen Goede Tijden, Slechte Tijden op televisie. Nou, zo erg is dat niet zou je denken. Dat halen ze wel weer in. Het tegendeel is waar: Twitter ontplofte werkelijk waar. Puberende meisjes die de koning de huid vol scholden. En weer kwam dat verschrikkelijke woord voorbij. Kanker. Die vrouw is potverdorie 33 jaar onze vorstin geweest. Beetje respect!

Dinsdagavond, een uurtje of elf. Bekervoetbal staat altijd garant voor spektakel. Den Bosch nam het thuis op tegen AZ en het werd een spektakel. De ploeg uit Alkmaar won de partij met fantastisch voetbal, maar niemand had het over het voetbal. De spits van AZ, Jozy Altidore, werd gediscrimineerd. De donkere spits kreeg oerwoudgeluiden bij elk balcontact, schandalig. We leven toch niet meer in de middeleeuwen? Beetje respect!

Ik vind dat we meer respect moeten hebben voor elkaar. Ik weet het, het is altijd een kleine groep, maar toch. Vorig jaar zat ik een week lang op de Alpe d’Huez. Waar je ook liep, het enige wat je voelde was eenheid. Iedereen was zo ontzettend aardig voor elkaar. Je maakte een praatje met mensen die je nog nooit had ontmoet. Gaf een duwtje in de rug van de vrouw die wou afstappen en ging spontaan bier uitdelen in de laatste bocht. Er heerst respect daar boven op die berg.

De sfeer die daar hangt is fantastisch. Hoe erg ik mijn best ook doe, het beschrijven gaat mij toch niet lukken. In één woord zou ik zeggen: Respect. Dus lieve mensen, laten we alsjeblieft wat meer respect tonen voor elkaar. Zo moeilijk is het niet. Behandel de ander zoals je zelf behandelt wilt worden. Reis een keer richting de Alpe d’HuZes en ervaar mijn woorden. Volgende week wil ik dus niet weer hoeven te schrijven over ernstige voorvallen en hoe het wel moet. Ik weet dat jullie het kunnen!

Tot volgende week!

Ps: Wil je nu meer lezen over mijn avontuur? Of wil je mee helpen in de strijd tegen kanker door middel van een kleine donatie? Check mijn site