Het was ploeteren door de modder tijdens de 41e Mastboscross in Breda. foto Jorgen Janssens
Het was ploeteren door de modder tijdens de 41e Mastboscross in Breda. foto Jorgen Janssens

Crossen in het bos van de Graaf

Column

Om in Koninklijke sferen te blijven deze week: in 1515 liet Graaf Hendrik III van Nassau het Mastbos aanleggen. Het is inmiddels een van de alleroudste naaldbossen. Het bos heeft veel hout geleverd, onder meer voor de bouw van het Kasteel Breda en later voor masten voor de schepen van de V.O.C. Kortom, een statig bos met rijk verleden van Prinsen van Nassau.

Dit weekend banjert het voetvolk door het bos. Rennend en wandelend wordt er gerecreëerd en gewedijverd. Als ingezetene van deze Nassaustad is het een logische keuze dit weekeinde de benen te strekken en de competitie aan te gaan met ’s lands hardlopende concurrenten.

Laten we weer terugkeren op aarde en de realiteit onder ogen zien. De cross is verplaatst. Start en finish zijn op het sportterrein van AV Sprint aan de Dr. Schaepmanlaan (zie verder www.mastboscross.nl). Bart van Egeraat, medeorganisator van de cross antwoordde op de vraag of het parcours verzwaard zou worden, het volgende: “Jazeker, we gaan er alles aan doen om er een mooie, zware cross van te maken. Er komen extra hindernissen met boomstammen en strobalen en op een aantal plaatsen gaan we buiten de gebaande paden”.

Voeg hieraan toe dat het bos op dit moment behoorlijk nat is en dat het met de te verwachte regenval niet droger zal worden. Kortom, een echte cross waarbij de echte liefhebber zijn vingers zal aflikken. Zondag is tevens de finale van het nationaal crosscircuit 2012-2013. De Mastboscross is dus de afsluiting van het officiële crossseizoen.

Voor hardlopend Breda een goede reden om als loper of als toeschouwer naar het Mastbos te gaan om daar deel te nemen of te supporteren. Er is voor elk wat wils in dit oude, Koninklijke bos.

Dus: kom naar het Mastbos en KEEP ON RUNNING.