Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Hete ZZP cocktail

Column

Bij een opkomende verkoudheid staat je als zzp’er een ding te doen: zo snel mogelijk de kop indrukken. Grieperig zijn, is voor iedereen vervelend, maar zeker als je zelfstandig werkt.

Gelukkig zijn de dagen dat ik écht ziek ben, op een hand te tellen. Ik heb aanmerkelijk minder last van verkoudheidjes dan toen ik in loondienst werkte. Een apart fenomeen. Is het omdat ik mijn eigen tempo kan bepalen? Komt het omdat ik minder in aanraking kom met bacillen van anderen in een kantoortuin? Is mijn werkomgeving gezonder? Is de balans tussen werk en privé sowieso beter?

Het is allemaal mogelijk, maar zeker weten doe ik het niet. Wat ik wel zeker weet, is de werking van een paardenmiddel, dat ik meekreeg van mijn ouders. Zij konden het zich met een eigen kruidenierszaak ook niet permitteren om ziek te zijn. Bij een opkomende verkoudheid namen ze voor het slapengaan een grog.

Afgelopen weekend, na een koude Cultuurnacht in Breda, paste ik het weer eens toe. Met succes. Daarom, voor iedereen die deze dagen extra vatbaar is voor lastige verkoudheden, en in het bijzonder zzp’ers, hier het beproefde recept:

- een uitgeperste citroen of sinaasappel (met citroensap werken, kan ook)
- klodder honing (of eetlepel suiker)
- borrelglaasje sterke drank zoals jenever
- overgieten met kokend heet water
- mengen door goed te roeren
- zo heet mogelijk opdrinken aan de rand van je bed
- direct onder de wol en zweten maar!

Met dit hete brouwsel ga je een opkomende verkoudheid effectief te lijf en blijf je op de been.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.