Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

'We hebben geen tijd'

Column

Hoe dikwijls hoor ik het mezelf (en anderen) zeggen: 'daar maak ik graag tijd voor' of juist het tegenovergestelde 'daar heb ik geen tijd voor'. Tijd maken of tijd hebben, is een illusie. Tijd is er!

Hoe we omgaan met de beschikbare tijd hangt af van de keuzes die we maken. Het ene doen, betekent iets anders laten. Als je bewust kiest voor de dingen die je graag wilt doen, lijkt het alsof er méér tijd ontstaat. Natuurlijk is dat net zo goed een illusie. Wat gebeurt is dat je meer grip krijgt op je planning.

Dat slim omgaan met beschikbare tijd blijf ik als zzp’er lastig vinden. Er komt een moment dat je zelf de beperkende factor wordt als meerdere klanten tegelijk een beroep op je doen. En al helemaal als je hen allemaal – ook tegelijk – tevreden wilt stellen. Gelukkig heb je dan als zzp’er de vrijheid om in zo'n situatie er onorthodoxe werktijden op na te houden. Ook dat is een keuze!

Wat je ook kiest, sta er achter, zodat je niet later hoeft te zeggen 'had ik maar'. Over dat laatste schreef mijn vader Joh. C. Vervooren het gedicht 'we hebben geen tijd'. Vandaag – 19 maart 2013 – zou hij 83 zijn geworden. Het mocht niet zo zijn; hij haalde nog wel de 81 en genoot tot op het laatst van de bundeling van zijn gedichten in boekvorm. Wat ben ik achteraf blij dat ik tijdig de keuze maakte om daar energie (en dus tijd) in te steken en samen met hem de boeken in eigen beheer uit te geven.

De strekking van zijn woorden leeft verder. Regelmatig fungeert juist dit gedicht voor mij als spiegel als ik weer eens teveel dingen tegelijk wil doen. Vandaar dat ik – juist vandaag, op zijn eigenlijke verjaardag én in de boekenweek - een gedeelte van het gedicht hier publiceer. Wie weet helpt het jou bij het maken van weloverwogen keuzes in het omgaan met je tijd.

We hebben geen tijd

We hebben geen tijd, door onze pleziertjes
We hebben het druk, door ons vele werk
We zouden wel graag, maar het zal ons niet lukken
Onze excuses klinken heel sterk

(…)

En zo komt de dag dat we echt niet meer hoeven
De stoel en de kamer staan leeg, toch wel raar
Laten we zorgen, dat we dan niet gaan zeggen
Er waren veel plichten, maar hadden we maar …

Uit: Bijna Tachtig gedichten, ISBN 9789460890628

Het hele gedicht We hebben geen tijd kun je lezen op mijn blog.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.