Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Sprookjestrein

Column

Meestal bemoeit manlief zich niet met de inhoud van mijn columns. Tot gisteren, toen het nieuws over de Fyra vertraagd naar buiten sijpelde.

‘Hier moet je over schrijven’ kreeg ik als opdracht mee. Ik ben vrij allergisch voor ‘moeten’ en zeker als het gaat over onderwerpen waar ik weinig verstand van heb, dus ik beloofde niets.

Niets beloven. Dat is volgens mij verstandig om te doen, als je niet zeker weet dat je iets kunt waarmaken. Als het dan alsnog lukt, valt het mee. Hadden ze dat bij de Fyra ook maar gedaan. Niets beloven. Het liep anders. De komst van de Fyra zou Breda veranderen in de poort naar Europa.

Zelf geloofde ik lang in de sprookjestrein. Toen een projectontwikkelaar mij – alweer lang geleden - vroeg om de toekomstige internationale treinverbinding tussen Breda en Brussel te noemen in de brochuretekst over een bedrijventerrein, klonk dat geloofwaardig. Ik vertrouwde hem, zoals hij vertrouwde op de komst van de snelle trein. Helaas. De brochuretekst is achterhaald, de Fyra rijdt nog altijd niet op het traject Breda-Brussel en de ontwikkelaar in kwestie doet al lang iets anders. En is Breda gepoort door Europa?

Hierover denkend, droom ik kort van een job als sprookjesschrijver. Een baan waarin ik de werkelijkheid naar mijn hand kan zetten en kan schrijven over Koninklijke figuren die in Breda uit een sprookjestrein stappen om een prachtig vernieuwd station officieel te openen. Snel terug naar de realiteit: ‘ons’ nieuwe station komt toch wel af hè?

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.