Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Oproep aan de eerstejaars in Breda

Column

Stel, je hebt de kans om te gaan studeren. Met de beperkte studiefinanciering is het slim om in één keer de beste keuze maken. Dan ligt studeren in dé onderwijsstad van Nederland 2012 – 2013 voor de hand. In Breda dus.

Met de keuze voor Breda, zit het wel goed. In het oude stadshart ken je binnen een dag de weg. Dat helpt om je snel thuis te voelen. Bovendien blijkt Breda al tijdens de eerste paar dagen dat je hier studeert een festivalstad te zijn. Na het HBO Intro Festival ben je immers direct in een volgend festival gerold, Breda Barst.

Breda Barst. Gratis. Twee dagen lang, in het mooiste park van Breda. Afgelopen zaterdag liet ik me verleiden om mee te gaan naar dit popfestival. In de zestien jaar dat ik in Breda woon, was dit mijn eerste bezoek aan Breda Barst. Ik had direct spijt dat het er nooit eerder van was gekomen. Ondanks het leeftijdsverschil met de meeste andere bezoekers, voelde ik me weer student voor wie de toekomst open ligt. Hongerig absorbeerde ik alle indrukken én de muziek van Sir Yes Sir en The Boxer Rebellion. Ik dacht al snel niet meer aan het leeftijdsverschil met de mensen om me heen. Tot later op de avond in de kroeg, toen ik heel beleefd met u werd aangesproken.

Daarom deze oproep aan alle eerstejaars in Breda.
Lieve studenten, jullie zijn welkom in deze stad. Wat mij betreft ook in de buurt waar een deel van de buurtbewoners zich eerder verzette tegen nóg meer studentenhuisvesting; Zandberg. Jullie energie om het leven naar je hand te zetten, geeft elke wijk een oppepper. Willen jullie echter gewoon je zeggen tegen mij? In ieder geval in de kroeg. Die zogenaamde rimpels, dat zijn authentieke Breda barstjes. Dank jullie wel.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.