Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Bredase participatiepaden

Column

COLUMN - Jezelf buitenspel zetten, is niet in lijn met de afgelopen week veelbesproken participatiesamenleving. Meedoen is het credo! Op die participatiesamenleving kom ik dit jaar nog wel een keer terug. Het zal me namelijk niet verbazen als dit veelbesproken woord uit de eerste troonrede van de nieuwe Koning op het Congres van Onze Taal op 16 november in het Chassé Theater wordt gekozen tot hét woord van 2013.

Afgelopen zondag zette ik mezelf buitenspel. Bewust. Dat is me goed bevallen. Ofwel, ik liet het live bijwonen van de vader-zoonwedstrijd Gudelj vs Guldelj over aan de mannen; vader en zoon uit mijn eigen huishouden. Zelf bezocht ik de tweede editie van Openbare Werken. Een nieuw Bredaas terugkerend kleinschalig evenement met poëzie en verhalen, onder andere bedoeld om literatuur toegankelijker te maken.

Het decor voor deze Openbare Werken was een schemerige ruimte in café Publieke Werken in de St. Annastraat. Daar speelden woordkunstenaars (dichters, schrijvers en muzikanten) hardop met taal, terwijl de barman tegelijkertijd de deurruitjes zorgvuldig schoonmaakte. Het piepen van zijn zeem leek een afgesproken onderdeel van dit huiselijk tafereel.

Hoewel ik de hoeveelheid voorgelezen gedichten en verhalen ervoer als een lichte overdosis, smaakt dit ‘binnenspel’ naar meer. Goed nieuws, want dat kan! Iedereen kan namelijk meedoen aan Openbare Werken, schrijft een van de organisatoren, Rick Baggermans, op zijn site; ‘zowel doorgewinterde jongeren als onervaren ouderen.’ Nieuwe Bredase participatiepaden liggen open.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.