Zonnige zondag bezorgt Singelloop nieuwe climax. foto Jorgen Janssens
Zonnige zondag bezorgt Singelloop nieuwe climax. foto Jorgen Janssens

Tips voor de Bredase Singelloop

Column

Bredanaar, hardloper en BredaVandaag.nl-columnist Ton van 't Veer doet zondag voor de 28e keer mee aan de Bredase Singelloop. Als geen ander weet hij waar je op moet letten. De do's en don'ts van de ervaringsdeskundige bij uitstek.

Zondag is het weer zover, de 28e Bredase Singelloop. Ieder jaar is dit het sportieve hoogtepunt voor hardlopend Breda. Deelnemen aan zo’n groot loopevenement is voor velen een droom. Weken, misschien zelfs maanden van voorbereiding worden dit weekend afgesloten met het volbrengen van het heilige doel: de Singelloop uitlopen of een mooie tijd realiseren.

Een goede voorbereiding bepaalt 90% van je succes, dus… te laat begonnen met de loopschoenen aan te trekken? Te weinig getraind? Helaas pindakaas, volgend jaar beter, maar nu dus niet lopen. Het wordt zondag mooi 'loopweer' (19 graden en half bewolkt), prima voor de lopers en natuurlijk ook voor de supporters en de vele vrijwilligers.

Voor de lopers volgen hier wat tips.
- Neem op tijd de nodige rust (op tijd naar bed en minimaal 7 à 8 uur slapen, zeker de vrijdagavond is van groot belang).
- Sta op de wedstrijddag op tijd op (minimaal 4 uur voor de wedstrijd), neem de tijd voor een goed ontbijt (let op met een teveel aan vetten en melkproducten).
- Ga geen rare capriolen uithalen wat betreft bijvoorbeeld uw dagelijkse voeding eet vetarm en koolhydraatrijk zoals pasta’s en aardappelen. Als u goed hebt getraind is er geen vuiltje aan de lucht.
- Start rustig, groei in de wedstrijd en laat de snelle starters gaan. Alle winst die je in het begin denkt te pakken, wordt meestal bij de finish dubbel en dwars omgezet in verlies.
- Kleed u luchtig, het liefst functionele hardloopkleding. Bij aanvang van een wedstrijd moet u het gevoel hebben licht te huiveren (rillerig gevoel).
- Drink voldoende voor tijdens en na de loop. Vooral de dag voor het evenement is het op peil houden of brengen van de vochthuishouding van groot belang. Als je minstens een liter lichtgele urine (dus niet donkergeel) per dag produceert en geen moeite hebt met de stoelgang mag je aannemen dat er voldoende gedronken is.
- Tijdens wedstrijden is dorst een slechte raadgever. Het dorstgevoel ontstaat pas wanneer er al een vochttekort in de weefsels optreedt. Aanvulling tijdens de prestatie komt te laat. Er moet daarom voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten (bij onvoldoende aanvulling duurt het herstel een stuk langer) extra gedronken worden.

Alle tips daargelaten, geniet van het lopen en van alle lopers die met u samen rennen, jong, oud, groot, klein, dik, dun, blank of zwart. Iedereen heeft deze dag veel plezier en presteert naar eigen kunnen.

KEEP ON RUNNING.