Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Hét woord van 2013, nu al bekend

Column

De organisatoren van het Congres Onze Taal, dat op 16 november 2013 opnieuw plaatsvindt in het Chassé Theater, zullen na afgelopen week nog een woord aan hun lijstje moeten toevoegen. Ik doel op het lijstje met woorden voor de verkiezing van hét woord van het jaar 2013. Pietitie hoort absoluut op dat lijstje thuis.

Pietitie. Door het invoegen van slechts één letter aan een bestaand woord – petitie – is betekenis aan het woord toegevoegd, zonder dat de oorspronkelijke betekenis verloren gaat. Dat vind ik knap. Zo symboliseert dit woord van acht letters voor mij waar Sint en zijn Pieten toe aanzetten: creatief bezig zijn met taal!

Zoete rijmpjes, direct uit het hart geschreven, of uitvoerige gedichten met soms een scherp randje. In een sinterklaasgedicht is het immers toegestaan om persoonlijke eigenschappen of fratsen van degene voor wie je het hebt geschreven – uiteraard uit naam van Sint en zijn Dichtpiet - uit te vergroten. Soms schertsend, nooit kwetsend.

Daarom heb ik die pietitie – geheel beroepsmatig als tekstschrijfster - nog verlaat ‘geliked’. Met het vertrouwen dat Sint & Zwarte Piet zullen blijven bestaan en zich niet van hun troon zullen laten stoten door Santa Clausachtige taferelen.

Voor mij hoeft over hét woord van het jaar niet eens meer gestemd te worden. Pietitie, dat is 'm. Of anderen daar net zo over denken zal binnenkort blijken tijdens dat congres dat gaat over de oorsprong van het Nederlands, de wortels van onze taal.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.