Afbeelding

Time to wonder

Column

Ik ben een groot fan van TED-filmpjes. Ze inspireren me, zetten me aan tot nadenken en laten mijn stille ideeën tot leven komen.

Regelmatig zit ik dus een TED-filmpje te kijken.
In de trein, op de bank, in een wachtkamer, het maakt niet uit. Het mooie van deze filmpjes is dat je ze overal kunt gaan zien. Voorwaarde is een computer (laptop), smart Phone of een iPad. En internet. Dat is ook wel handig.
In (maximaal) 18 minuten vertellen mensen van over de hele wereld wat het moment was dat hun leven volledig veranderde. Waarom ze Boeddhist zijn geworden, wat ervoor gezorgd heeft dat ze anders over dingen zijn gaan nadenken of waarom hun uitvinding zo baanbrekend is.

Schrijvers, grote denkers, artiesten, sporters, huisvrouwen, specialisten, alles komt voorbij. Als een filmpje niet aanspreekt klik je hem gewoon weg en kijkt een andere. Sinds 1984 zijn er honderden, misschien wel duizenden filmpjes gemaakt. Er zal dus altijd wel een filmpje zijn dat iemand aanspreekt! En wat heel handig is, is dat sinds een tijdje vertalers hard bezig zijn om de filmpjes van ondertiteling te voorzien. Zo kan ik, als oer-Hollandse, gewoon de filmpjes van over de hele wereld aanschouwen.

Tot mijn grote verrukking doet ook Breda aan dit festijn mee.
Donderdag 31 oktober gaat het los in de Mezz. Dan zullen de sprekers hun ideeën en inzichten met ons delen, zolang het maar aan het thema van dit jaar gerelateerd is: ‘Time to wonder’.
Hoe spannend zal dit zijn! Je wordt tenslotte niet zomaar een TED-spreker.

Ik heb dan ook echt even overwogen om er naar toe te gaan. Tot ik me afvroeg: ‘Wie gaat dit eigenlijk voor me vertalen tijdens de voordracht? Als oer-Hollandse…’ Ik bedoel, ik spreek redelijk wat talen, en eigenlijk best goed Engels, maar eerlijk is eerlijk, ik moet altijd even schakelen als ik de ondertiteling mis.
Pas na een minuut of tien zit ik in de nieuwe taal-flow.
Dan mis ik dus gegarandeerd het eerste opreden.
Ik twijfel dus nog even, maar denk er ondertussen wel heel hard over na.
Time to wonder.