Afbeelding

Stiekeme liefde in de raadzaal

Column

COLUMN - Het perstafeltje is eigenlijk net te klein, of misschien ben ik wel te groot. Maar er past een kop koffie en een laptop op en een concullega met dezelfde uitrusting naast. Aan de zijkant van de raadzaal heb ik van begin tot eind zicht op het woordenspel dat gemeenteraadsvergadering heet.

Als de zaal vol stroomt, worden er handen geschud, grappen uitgewisseld of een motie wordt nog snel aangepast. De bezoeker die erdoor loopt, zal het eerste aan een borrelcafé denken. Vervang de koffie in gedachten maar even voor bier. Het borrelen is echter maar van korte duur. Met een ferme klap dwingt de burgemeester de raadsleden naar hun zetels.

En dan begint het echte werk, de behandeling van de agendapunten. Enorm interessant, maar net als in een echte kroeg is het – zeker als je er zelf als single bent - leuk om het onderliggende spel in de gaten te houden. Wie kijkt er verontwaardigd na een stevige uitspraak van een collega-raadslid? Of boos, instemmend, niet-begrijpend? Wie stuurt een stevige tweet of grijpt als door een adder gebeten naar de microfoon?

Tussen de regels door wordt het spel der liefde gespeeld in de raadzaal. Er wordt wat afgeflirt. Een knipoog hier, een lach daar. De ene politicus die de ander snel opzoekt in een schorsing; in de wandelgangen wat afspreekt, of tijdens een inhoudelijke behandeling gehurkt, fluisterend wat punten doorspreekt. Kleine uitingen van verbondenheid – of misschien wel scheurtjes in een relatie? Vanaf mijn tafel hoor ik slechts wat er later gezegd wordt.

Maar ook in de kroeg zie je twee mensen interesse tonen in elkaar, om elkaar heen draaien. Een hand door het haar, een beet op de lip. De korte, maar veelzeggende blik over de rand van het glas. Het is niet officieel, maar je ziet het. Vrijwel altijd.

De nieuwste liefdesverklaring kwam echter onverwacht. Gaston de Jong, die onlangs nog scheidde van Trots op Breda en met VVD een affaire begon, besloot een relatie aan te gaan met Cees van der Horst en zijn BoB (Bredase ondernemers- en ouderen Belangen). Ook Van der Horst kent in de VVD zijn ex-partner. Enkele maanden geleden besloot hij die relatie stop te zetten en voor het vrijgezellenbestaan te kiezen. Lang duurde zijn single-zijn niet.

Misschien dat binnen de VVD-familie al langer duidelijk was dat het niet goed voelde, niet werkte. Misschien dat beiden niet tevreden waren met het samenzijn. Of De Jong een verstandige keuze maakt door zo snel na zijn scheiding – met een korte affaire tussendoor – het hof te maken aan de nieuwe, jonge vlam, dat moet nog blijken.

Het is in ieder geval duidelijk dat niet alle flirts goed zichtbaar zijn en dat in de donkere gangen soms hartstochtelijke blikken worden uitgewisseld, uit het zicht van nieuwsgierigen, de prille liefde daarmee afschermend voor de boze buitenwereld. Nu mag het voorstellen aan de (schoon)familie en vrienden en bekenden beginnen. Altijd spannend wat de reacties zijn.