foto Marijke de Jong
foto Marijke de Jong

Eerlijk zullen we alles delen

Column

Afgelopen weekend wankelde mijn overtuiging over wat hét woord van het jaar 2013 gaat worden. Eerder meldde ik in een column dat het woord van 2013 voor mij al bekend was. ‘Pietitie’; dat zou 'm gaan worden. Een activiteit in Zandberg bracht mijn overtuiging aan het wankelen.

Daar was op zaterdag 9 november een vroege Sint Maartenviering. Dat gebeurde op initiatief van de speeldenktank van Zandberg-West; een groepje ouders uit Zandberg en Spelletjescafé De Zandloper. Met twee kleinschalige activiteiten per jaar willen zij - eigenlijk moet ik zeggen wij, want ik maak zelf deel uit van dit informele initiatief - zorgen dat de speelplekken in de wijk behouden blijven. De participatiesamenleving in het klein. Een woord dat een boost kreeg na het uitspreken ervan door Koning Willem Alexander in zijn eerste Troonrede.

Ter voorbereiding op de Sint Maarten viering verdiepte ik mij in de figuur Sint Maarten. Een welgestelde monnik uit de vierde eeuw n.Chr. die bekend werd omdat hij zijn rode mantel met zijn zwaard in tweeën sneed, om te delen met een arme man die het koud had. Sint Maarten is symbool geworden voor vrijgevigheid.

Vrijgevig zijn de mensen in Zandberg-West. Toen afgelopen zaterdag groepjes kinderen met een lampionnetje langs de deuren gingen en een liedje zongen, werden zij gul beloond met snoep en fruit. Na afloop van deze lampionnentocht volgde voor de meeste kinderen het moeilijkste moment. Vooraf was namelijk afgesproken om al het snoep en fruit te delen, in de geest van Sint Maarten. Na een korte aarzeling, leegde elk kind zijn tasje met lekkers op een grote tafel bij Spelletjescafé De Zandloper om het te herverdelen zodat ieder even veel had. En dat lukte. In harmonie!

Eerlijk zullen we alles delen, een mooi voorbeeld van de participatiesamenleving, waarin iedereen mag meedoen en zelf verantwoordelijkheid neemt. Ik beraad me daarom op de woordkeuze die ik tijdens het Congres Onze Taal, op zaterdag 16 november a.s., in het Chassé Theater zal maken.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.