Flickr
Flickr

Kogel rechtbank Breda afkomstig van schutter

Column

COLUMN - Brekend nieuws deze week: ‘Kogel schietincident rechtbank Breda trof geen doel’. Dat roept natuurlijk wel wat vragen op.

Breda - Bij het technische onderzoek na het schietincident op 4 november in de rechtbank in Breda zijn, zo nu blijkt, resten van een patroon aangetroffen. Daarmee is vast komen te staan dat de kogel geen doelwit heeft getroffen.

Verrassend, wel. Zoiets zou je niet verwachten op een plek waar geschoten is. Wat ook bijzonder is, is de grove aanname dat de kogel geen doel heeft getroffen. Natuurlijk, er zijn - gelukkig - geen gewonden gevallen. Maar om te weten of iets zijn doel heeft getroffen, is het nodig om te weten wat dat doel was. Als de schutter de orde wilde verstoren, dan is dat gelukt. Misschien ging het wapen wel per ongeluk af. Wij weten het niet, wat het doel was. Maar goed, het is dus blijkbaar niet geraakt. Mooi.

Al eerder liet de politie weten dat er een huls op de plaats van het incident was achtergebleven. Een patroon (kogel) werd aanvankelijk niet gevonden. Technisch rechercheurs vonden in het trappenhuis naar de publieke tribune wel metaaldeeltjes. Inmiddels is vast komen te staan dat het hier inderdaad om een versplinterde patroon gaat.

Dat is natuurlijk wel knap. Dat er na tien dagen nog wat patroonsplintertjes gevonden worden. Chapeau. Je zou het niet verwachten, op de plaats van een schietincident. Wel rees de vraag of het nieuwswaardig was. De huls was immers al gevonden. Toch, goed werk.

Getuigenverklaringen
Het onderzoeksteam heeft tot op heden 15 getuigen gehoord over de zaak en camerabeelden uit de omgeving bekeken. Aan de hand hiervan was het mogelijk een beeld te schetsen van wat er zich op de bewuste dag binnen en buiten de rechtbank heeft afgespeeld. Rechercheurs zijn nog op zoek naar een jongeman en een jonge vrouw die ten tijde van de zitting op de publieke tribune zaten. Het onderzoeksteam hoopt dat zij zo spoedig mogelijk contact nemen met de politie.

Da’s mooi. Op de dag zelf was het vrij chaotisch. Logisch ook, als er opeens geschoten wordt. Als er nu een beeld geschetst is, dan is dat goed. Wat dat beeld dan eigenlijk is, dat zouden wij ook wel willen weten. Dit is een beetje lekker maken en dan vervolgens het eten niet geven. En verder: er wordt nog gehoopt dat de jongeman en jonge vrouw die op de tribune zaten contact opnemen met de politie? Bijzonder. Je zou bijna denken dat die mensen, gezien het feit dat ze de laatste zijn die niet gehoord zijn, er heel misschien toevallig mogelijk iets mee te maken zouden hebben. Maar nogmaals: wij weten het ook niet. Dit was een zeer grove en mogelijk onjuiste aanname van onze kant.

Verbanden
Het onderzoeksteam sluit nog niet uit dat de rechtszaak, die zich ten tijde van het schietincident in de rechtszaal afspeelde, met het voorval te maken heeft. Uit het onderzoek zijn namen naar voren gekomen van personen die betrokken zouden kunnen zijn geweest bij het incident. Het rechercheteam verricht nog onderzoek naar de mogelijke verbanden.

Goed dat dat het team niets uitsluit. Het gebeurt immers geregeld dat er bij een rechtszaak geschoten wordt. Hoe vaak horen we niet dat er een maffiabende met machinegeweren komt kijken bij de Rijdende Rechter, als er weer een schutting scheef staat. Is aan de orde van de dag.

Schietincident
Het schietincident speelde zich maandag 4 november kort voor 12.00 uur af op de trap van de publieke tribune in de rechtbank aan de Sluissingel te Breda. Die tribune is vrij toegankelijk via de buitenzijde van de rechtbank. Op het moment van het incident waren er geen (extra) beveiligingsmaatregelen van kracht.

Wij wachten op de keiharde conclusie van de onderzoekers: ‘Kogel afkomstig van schutter’. Wordt vervolgd.