Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Weer even Meisje Van Dertien in Chassé

Column

Pietitie of participatiesamenleving? Beide woorden eindigden afgelopen zaterdag in de top drie tijdens de Woord van het Jaar verkiezing. De verkiezing vond plaats tijdens het congres van Onze Taal over de wortels van het Nederlands.

Het tweejaarlijks landelijk congres voor taalliefhebbers was opnieuw in het Chassé Theater. Gewoon in je eigen stad; lekker is dat. Een kwartiertje van tevoren thuis wegfietsen en bij aankomst verrast constateren dat er al ruim dertienhonderd bezoekers (uit heel Nederland en Vlaanderen) vroeg naar Breda zijn gekomen om dit congres bij te wonen.

Er gebeurde deze dag meer dan alleen de verkiezing van hét woord van 2013. Zo werd in het etymologische verleden gedoken (wat is de oorsprong van het Nederlands) en lieten wetenschappers hun licht schijnen op het ontstaan van nieuwe woorden (invloeden uit de hiphop bijvoorbeeld).

Mijn fascinatie voor nieuwe woorden, maakte dat ik koos voor pietitie. Dat eindigde met 18% van de stemmen op een gedeelde tweede plaats met socialbesitas (overmatig gebruik van sociale media). Participatiesamenleving kwam met 25% van de stemmen als winnaar uit de bus.

Een andere winnaar deze dag was Paul van Vliet. Hij kreeg halverwege de congresdag de Groenman-taalprijs uitgereikt. Een taalprijs voor een mediapersoonlijkheid die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Bij het live horen van Van Vliet´s stem, was ik weer even het door hem zo vaak bezongen Meisje van Dertien (‘hebben van die dromerige koppies, hebben van dat dunne steile haar’).

Mede door zijn optreden, de gloedvolle presentaties van diverse wetenschappers en de bijdragen van Jan Kuitenbrouwer, Prinses Laurentien (beschermvrouwe van Onze Taal), Kees van Kooten en Wim Daniëls werd deze congresdag in het Bredase Chassé voor mij als tekstschrijfster een inspirerende dag. Genoeg om enthousiast te blijven participeren in Bezig Breda.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.