Afbeelding

Seks, drugs en rock & roll

Column

Een aantal dagen ligt de protestbrief bij ons op de keukentafel. Af en toe pak ik hem eens op en lees hem weer een keertje door. Om hem vervolgens weer neer te leggen en mezelf voor te nemen hier nu eens goed over na te denken.
Wel of geen handtekening zetten, daar gaat het allemaal om. Wel of geen drugsopvang in ons dorp? Wel of geen overlast? En iedere keer als ik bij die laatste vraag uitkom denk ik: ‘Overlast? Is dat eigenlijk wel zo? Hébben we eigenlijk wel overlast van deze opvang?’

Ik vraag me ook af hoe ik hier tegenover zou staan als ik ouder zou zijn van een verslaafd kind. Of een verslaafde partner. Of als één van mijn ouders zich nog steeds in de Flowerpowertijd zou wanen; seks, drugs en rock & roll.
Ik vind het maar moeilijk.

Op mijn werk zien we regelmatig boefjes verschijnen die ‘onder invloed van …’ dingen gedaan hebben die echt niet door de beugel kunnen. Diefstal, overvallen, roekeloos gedrag, we zien het allemaal voorbij komen.
Maar heeft dat iets met opvang te maken? De bedoeling is om dit soort dingen juist te voorkomen!
Ik volg de berichten op het internet. Herken de weerstand, voel hem ook bij tijd en wijlen.
Ik zie echter ook de noodzaak. Dat moge duidelijk zijn.
Volgende vraag is of het dan wel in ons (of een buur)dorp moet gebeuren. Waarom niet ergens in de middle of nowhere? Als een soort van afkickkamp, maar dan anders.

Beelden van Keith Bakkers flitsen oor mijn hoofd. Jongeren met rugzakken op die hevig protesterend door de Pyreneeën klommen.
Ik zucht een keer en pak het briefje op. Ik zet mijn handtekening en gooi hem vervolgens in mijn boodschappentas. Klaar om hem in de verzamelbus te doen in de supermarkt.
Ik ben voor opvang van de verslaafden, maar of mijn dorp de juiste plek daarvoor is… ik betwijfel het.
Misschien moet hier nog maar eens goed over nagedacht worden door de heren en dames van de gemeenteraad in samenspraak met de bewoners van de desbetreffende dorpen én de omgeving van de verslaafden!
Een gezamenlijke oplossing is toch iets dat gewoon haalbaar is? Of vergis ik me nu?