Afbeelding

Lieve Sint

Column

Het is alweer een tijdje geleden dat ik u voor het laatst een brief schreef. Of een tekening in mijn schoen stopte met voor alle zekerheid een lange lijst met wensen erbij. Ik vermoed dat ik toch zeker een jaar of veertig terug zal moeten in de tijd.

Zoals u weet kom ik uit een gezin van hardwerkende ouders. En hoewel ze voor mijn broertje en mij door het vuur gingen, was het voor ons ook niet vreemd om geen grote dingen te vragen met verjaardagen. Sinterklaas was dus voor ons bij uitstek dé gelegenheid om eens flink uit te pakken met de verlanglijst.
Ik herinner me dat jarenlang bovenaan mijn lijst ‘een hondje’ stond. Daaronder vaak nog zoiets als: nieuwe stiften, een tekenblok, een vulpen, Holly Hobby schriften of iets van die geest.

Dat er jaren voorbij gingen waarin juist mijn eerste wens werd genegeerd begreep ik echt niet. Ik kan me zelfs herinneren dat ik een keer een lijst heb gemaakt met wel meer dan tien wensen: ‘Een hond. Een hondje. Een grote hond. Een gevlekte hond. Een kleine hond…’ zelfs dat werkte niet.
Pas jaren later – ik spreek over de middelbare schooltijd – kreeg ik van mijn ouders een hond. Van mijn ouders! Niet van u.

Gelukkig was toen mijn begrip voor uw situatie zodanig gegroeid, dat ik het u vergeven kon. Ik bedoel, hoe kan u op uw lange reis uit Spanje nu naast al die Pieten ook nog hondjes, poesjes of konijnen meenemen? Mijn realiteitszin groeide met de jaren.
Dit jaar heeft u voor de Bredase kinderen een royaal gebaar gemaakt. En eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig naar de lijstjes van de kinderen.
Staat hier ook nog een hondje op? Of een poesje? Een ander huisdier misschien? Of vragen onze kinderen alleen nog maar nieuwe hightechsnufjes? Mobiele telefoons (en dan het liefst de smart-ones…)
Ik kan alleen maar hopen dat u ook daar goed over nadenkt.
Net als dieren, hebben ook deze apparaten ‘voeding’ nodig. En dat is misschien nu net hetgeen waar het mist in sommige gezinnen.
Ik pleit dus voor echte kindercadeaus. Spelletjes, stiften en potloden, springtouwen, skateboards. Spullen waarmee ze samen met hun ouders of vriendjes kunnen spelen!
Maar ach, waar maak ik me toch druk om. Als goede Sint is het u wel toevertrouwd om voor ieder kind een passend geschenk te vinden!
Ik wens u veel plezier met het geven toe en mocht er nog ergens een schriftje over zijn… ik hou me aanbevolen!

Liefs, Wondelgijn