Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Sinterklaas, waar maak ik me druk over?

Column

Hoeveel mensen zitten deze dagen nog te zwoegen op een Sinterklaasgedicht? Zich in het zweet te werken om het juiste rijmwoord te vinden, dat de lading dekt?

Het ligt voor de hand dat ik als tekstschrijfster het maken van sinterklaasgedichten het leukste onderdeel vind van het hele Sinterklaasgebeuren. Met de perfecte woordcombinaties gevoeligheden of speciale gebeurtenissen van het afgelopen jaar prikkelend uitvergroten. Natuurlijk in combinatie met een surprise.

De aanloop naar ongetwijfeld weer een gezellige Sinterklaasavond én –ochtend (volgens traditie zal de Sint bij ons ‘rijden’) levert behalve voorpret, stress op. Zullen de gedichten goed overkomen? Komen de surprises op tijd af? Maar waar maak ik me druk over?

Bij het tien uur journaal van afgelopen zondagavond wordt melding gemaakt van een brand. Een grote brand, in Breda. Ondanks dat het vlak in de buurt is, is het tot op dat moment volledig langs me heen gegaan. Snel een blik op BredaVandaag.nl. De hoofdredacteur heeft het alweer voor elkaar om een volledige update van de gebeurtenissen te plaatsen. Heeft hij ooit weekend? Ongelooflijk knap hoe hij het met een klein redactieteam voor elkaar krijgt zo boven op het nieuws te zitten. Dat terzijde.

Wat moeten de gedreven ondernemers Karin en Frank Antonissen zich machteloos voelen. Dat wat zij zo zorgvuldig hebben opgebouwd, is letterlijk in rook opgegaan. Zij zullen deze dagen heel wat anders aan hun hoofd hebben dan surprises maken, gedichten schrijven en cadeautjes kopen. Ik wens hen veel sterkte. Voor iedereen die wel in de gelegenheid is om Sinterklaas te mogen vieren; geniet van een onbezorgde pakjesavond.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.