Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Unica Breda op leuke-dingen-om-te-doen-lijstje 2014

Column

Hoewel het bezoeken van exposities elk jaar op mijn ‘leuke-dingen-om-te-doen-lijstje’ staat, komt het er weinig van. En als het er eens van komt, voel ik me vaak als een kat in een vreemd pakhuis; enigszins verloren dus. Hoe anders was dat toen ik afgelopen zondag Unica Breda bezocht.

Voor wie het gemist heeft; Unica Breda was op 7 en 8 december voor de eerste keer in Breda, in de Stadsgalerij op de Oude Vest. Aan deze beurs voor ambachtelijk design deden twintig ambachtslieden uit de regio mee. Het publiek kon op Unica Breda hun werk zien en met de makers praten. De toegangsprijs van €2,50 bracht me, gezien mijn ervaringen met exposities, toch nog even aan het aarzelen. Ik gaf Unica Breda het voordeel van de twijfel. Dit was immers geen expositie maar een beurs; een nuanceverschil.

Bij binnenkomst geen duur drankje, maar een fris appeltje, in stijl met het beeldmerk van de beurs. Terwijl het bij andere gelegenheden in de Stadsgalerij nog wel eens leeg en koud kan aanvoelen, was het er nu druk en warm. Ik greep mijn kans om een hoed te passen van Kicx Design, snoof de lucht op van het leer van atelier Kai Hameleers (trouwens een geweldige achternaam voor iemand die zich professioneel met leerbewerking bezighoudt) en verbaasde me over de wetsuits van Mia Trompenaars. Bovendien kon ik mijn ogen nauwelijks afhouden van de boekencarrousel van meubelmakerij Olavsson; de ronddraaiende boekenbijzettafel bleef mijn aandacht trekken.

Door zijn eenvoud, toegankelijkheid én het enthousiasme van de makers vond ik de beurs voor ambachtelijk design meer dan geslaagd. Wat mij betreft, keert Unica Breda volgend jaar terug. Ik zet een bezoekje alvast graag op mijn ‘leuke-dingen-om-te-doen-lijstje 2014’.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.