Afbeelding

De voorspelling voor 2014

Column

Nu het einde van het jaar nadert, wagen de voorspellers zich alvast aan een kijkje in de toekomst: ‘wat brengt 2014 ons’. Welnu, ik kan u vertellen, dat is niet zo moeilijk. Daar hoeft u geen paragnost voor te zijn.

In januari zitten de sportscholen vol. De feestdagen hebben immers hun tol geëist: oliebollen, kalkoenen en een drinkgelag dat het een aard heeft. Totdat iedereen er de buik van vol heeft. Het nieuwe jaar begint met een schone lei, en de eerste weken houden de goede voornemens stand. Naarmate het jaar vordert vallen er steeds meer mensen af.

Een maand later liggen de eerste paaseieren alweer in de winkel. Op de Olympische Winterspelen in Sotsji behaalt Sven Kramer wisselende resultaten. Toch eindigt Nederland hoog in het medailleklassement door zestien schaatsmedailles. Uit euforie betreedt onze koning het ijs, wat hem op een fikse uitglijder komt te staan. Maxima doet het incident later af als ‘een beetje dom’.

Maart brengt ons een late editie van het carnaval. Alhoewel, wat heet laat. Het carnavalsseizoen trapte de ‘elfde van de elfde’ al af, kreeg 9 februari met de Bredase Klûntocht een passend vervolg en na de vele pré-carnavalsparties is het dan zo ver. De Moerdijkbrug wordt voor de zekerheid afgesloten. Tevergeefs, een groep Rotterdammers steekt verkleed als Jack Sparrow het Hollandsch Diep over.

Dan is het voorjaar. April brengt ons een bijzonder goede vrijdag en een zalig Pasen. Maar het echte feest vindt plaats op 27 april. Dan verandert de Trambrug namelijk in de Koning Willem Alexanderbrug. Speciaal voor deze gelegenheid kan men in het Valkenberg koekhappen.

Mei is amper aangebroken of Bevrijdingsdag staat voor de deur. Daarmee is het festivalseizoen geopend. De discussie over het geluidsniveau in de binnenstad zwengelt weer aan, maar de voorstanders van evenementen zijn doof voor alle kritiek.

Juni staat in het teken van het WK Voetbal. Onze jongens nemen revanche tegen Spanje, maar zijn na het verlies tegen Australië helemaal ondersteboven. Het pittige duel tegen Chili levert geen winnaar op en zo kunnen na drie wedstrijden de oranje slingers de prullenbak in. De Haven blijft gespaard van wildzwemmers. Deze komen er later bij het Haringhappen alsnog.

De kranten van juli worden gedomineerd door Palm Parkies. Niet omdat de stadspicknick op een zwoele avond heel Breda bijeen brengt. Nee, massale verontwaardiging om de rotzooi ‘the day after’.
Het Valkenberg ligt vol met damesondergoed nadat de Backstreet Boys hun tournee in de Nassaustad hebben afgesloten.

Hoewel menigeen in de oogstmaand nog op vakantie moet, liggen de pepernoten in augustus alweer in de schappen. Tegenstanders halen hun gram en weten de supermarkten voorlopig van het snoepgoed te ontdoen.

Duizenden studenten kleuren de straten in september. Breda blijkt onverminderd populair door studies als vrijetijdsmanagement, toerisme maar ook game design. De vraag naar huisvesting groeit. De oplossing wordt gevonden in de toenemende vergrijzing. De nieuwe aanwas vindt onderdak tussen de bejaarden in het Elisabeth Centrum. Na onderlinge drankspellen als beerpong en FIFA-toernooien tot diep in de nacht, wordt het project stopgezet.

In oktober gooit de Zwarte Pieten-discussie roet in het eten. In Breda lijkt het geen issue. Sterker, als niet veel later een Keniaan de Singelloop wint, barst er een waar multicultureel volksfeest los op de Grote Markt.

Snorren sieren het straatbeeld. Movember kent steeds meer volgelingen, maar de bekendste is dit jaar de Sint. De goedheiligman komt op nationale tv aan in Breda en doet dit zonder baard maar mét snor. Nederland krijgt er maar weinig van mee, de opgehoogde Trambrug blijkt alsnog een obstakel voor Pakjesboot 13.

De kerstverlichting siert de straten in december. Cafés versieren hun gevels en de grote kerstboom domineert de binnenstad. Het jaar loopt op z’n einde en een enkele gek waagt zich aan een voorspelling voor het komende jaar.

Bouke Tuit is eigenaar van Tekstbureau Rephrase