Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Vette negen of magere vier?

Column

Was ik net met moeite af van mijn vrijdag de dertiende complex, blijkt er zoiets te bestaan als Blue Monday. De meest depressieve maandag van het jaar. Die staat dit jaar gepland voor 20 januari.

Wat praten we elkaar aan en wat papegaaien we erop los. Op de maandag voorafgaand aan deze onheilsdatum probeer ik me nog niets aan te trekken van de komende Blue Monday. Hoewel de voorpagina van BN De Stem het mij erg lastig maakte met de berichtgeving over een moord. Dat maakt elke dag tot de meest zwarte en depressieve dag van het jaar. Afschuwelijk.

De regionale krant berg ik maar snel op. Buiten is het intussen ver boven nul. Ik besluit deze dag uit te roepen tot Oh Happy Day; de bekende gospelsong, onder andere gezongen door Aretha Franklin en Elvis Presley. De basis voor mijn optimistische blik aan het begin van de week was al op zaterdag gelegd, die bestond uit een aaneenschakeling van hoopgevende ervaringen in het Bredase.

Zo hing op het voorheen troosteloze stuk voor fietsenstalling de Oude Vest – veruit de groenste van Breda –een gezellige sfeer. Te danken aan de immer bezige en goedgehumeurde Dokter Worst, die daar als hotdogondernemer naast de fietsenrekken zijn kost verdient. Iets verderop, bewogen in de bibliotheek jong en oud - en alles wat daar tussen zit – zich harmonieus in dezelfde ruimte. Op zaterdagavond lukte het om het laatste vrije tafeltje in een druk Australisch eethuis op de Grote Markt te bemachtigen. Deze zaterdag was wat mij betreft het prototype van een Oh Happy Day.

Maak elke dag zelf uit of het een dag is om snel te vergeten of om lang te onthouden. Om te beginnen vandaag. Gaat het de boeken in als een vette negen of een magere vier? U mag het zeggen.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.