Afbeelding

#Lurlingmoetblijven

Column

‘Als je ergens geen verstand van hebt, houd dan je mond.’ Dat is wat ik vroeger thuis te horen kreeg als ik me als eigenwijze jongste trachtte te mengen in zaken waar ik nog geen weet van kon hebben. Het is er behoorlijk ingepeperd, daarom zul je mij niet zo snel zomaar iets horen roepen. Zeker niet in mijn columns. Met deze column begeef ik me op verdomd glad ijs, maar ik heb het er voor over.

Hoewel ik regelmatig op de tribunes van het Rat Verlegh Stadion te vinden ben om naar een wedstrijd van NAC te kijken, verstand van voetbal heb ik niet. Toch durf ik het aan om iets te vinden van de situatie rond Anthony Lurling. Wat ik namelijk ook van huis uit heb meekregen is: ‘je laat je niet zomaar opzij zetten.’

Net op het moment dat afgelopen vrijdag het geroezemoes op Twitter toeneemt over het buiten de selectie plaatsen van het clubicoon, valt er een grote envelop van ons cluppie op de deurmat. Geen saaie witte, maar onmiskenbaar van NAC met het clublogo én een grote foto van Anthony Lurling. Een alles zeggend beeld. Anthony Lurling met de armen omhoog en de vuisten gebald. Zelfs zonder verdere toelichting zie je dat hier een vechter op papier staat, een doorbijter, iemand die zich niet opzij laat zetten. Door niemand niet. Bij de foto staat echter wel een toelichting, namelijk 5 mei 2013, NAC Breda – Roda JC Kerkrade 5 -3 én de tekst ‘De Messi van Breda’.

Als je deze speler als club zelf ‘De Messi van Breda’ noemt en deze boodschap actief naar buiten uitdraagt, dan zet je die speler toch niet op de tribune neer? Dat snapt toch zelfs iemand zonder verstand van voetbal?

Anthony roept niet zomaar wat. Hij heeft ergens verstand van. Van voetballen. Het liefste wat hij doet. Daar gaat hij voor door het vuur. Daar durft hij zijn mond over open te trekken. Dat is misschien niet handig maar wel dapper. Het is je goed recht om voor jezelf op te komen en je niet zomaar opzij te laten zetten. Wat mij betreft: #Lurlingmoetblijven.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.