Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Geduld. Dát is het medicijn

Column

COLUMN - Het heerst. Dat wordt gezegd over het ‘hoestje’ dat mij afgelopen week bezig hield. Tussen het kuchen door, bleef er weinig energie over, waardoor ik de vrijheid heb genomen mijn column een week over te slaan. Dat voelt als spijbelen. Het was immers niet zo dat ik tot niets meer in staat was.

Met mijn kuch stapte ik binnen bij de Bredase drogisterij die over twee jaar honderd jaar bestaat, De Blauwe Winkel in de Boschstraat. Daar stond de altijd goed gemutste Joep Adank achter de toonbank. Hij is voor mij het levende bewijs, dat werken een heel goed medicijn is, tot op hoge leeftijd. Hoe beroerd je hier ook naar binnen gaat, je komt er altijd beter uit. De immer wijze woorden van deze drogist en de aandacht die hij heeft voor jou als klant, werken zalvend.

Ik leg hem voor hoe ik zelf aan het dokteren ben geslagen om mijn prikkelhoest onder controle te krijgen. Hij luistert aandachtig en kijkt me vanachter zijn brillenglazen vorsend aan. Dan zegt hij: “Mensen hebben zo weinig tijd. Ze slikken een pilletje en verwachten dat daarmee hun klachten a la minute over zijn. Geduld. Dát is het medicijn.”

Geduld, dat is wat ik nodig heb. Toch wil ik aan de wijze raad van deze vakman, nog een ding toevoegen voor iedereen die ook wordt beheerst door het heersende hoestje. Vraag in deze bijzondere Bredase winkel naar de Engelse honingdropjes. Lekker om héél geduldig op te sabbelen, én heilzaam. Deze column is daarvan het bewijs.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.