foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Wat hebben wiet, het belastingkantoor, de rechtbank en stadslandbouw gemeen?

Column

COLUM - Een rechtbank die over een paar jaar enorm leeg komt te staan langs de Sluissingel. Daar tegenover een belastingkantoor waar de stilte eveneens enorm zal zijn binnen afzienbare tijd. Panden die eigendom worden van de gemeente Breda.

Dure panden. Haast onbruikbare panden, zeker de rechtbank. Grote betonnen blokken lelijkheid waar nu recht gesproken wordt. Lelijke leegstand. Want kantoorruimte genoeg in Breda. Tweehonderdduizend vierkante meter. Wie wil er dan in een betonblok? En voor het belastingkantoor? Plannen voor studentenflat of juist ouderen zweven boven de markt, maar ook daar lonkt de leegstand.

Nog een uitdaging voor de gemeente. Stadslandbouw. Want dat willen de Bredase bestuurders graag. Kweek van groente dichtbij huis. Mooie initiatieven zijn er zeker al. Volkstuintjes uit de jaren zeventig die nog steeds gebruikt worden en nieuwe stadstuinen als die in de Hoge Vucht. Maar de gewenste sensationele vernieuwingen als fruit en groente uit oude kantoorpanden, groeiend tegen wanden en muren, belicht met zonne-energie en bewatert met regenwater? Nog geen concrete plannen tot op heden.

En hier komt alles bij elkaar. Zelfs meer dan dat, Lege betonnen kolossen, oningevulde stadslandbouwplannen én de derde component sinds deze week: de opdracht van de gemeenteraad aan het college om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. De oplossing: wiet kweken in de rechtbank en het belastingkantoor. Nieuwe soorten lonken naar de toekomst. Breda4Justice, High TaxFree, PayBack Time, The Judge.

Of gewoon BredaWiet. Gekweekt in de oude rechtszaal of op een verdieping van het belastingkantoor, acht hoog. Per vierkante meter gehuurd door Bredase thuiskwekers die hun lampensetje daar legaal kunnen onderbrengen. Dan ga je als legale wietkweker toch elke dag met een natural high en een grote glimlach op je gezicht naar je werk?

Ik zie het wel zitten. De illegale achterdeur van de coffeeshop legaal gemaakt door rechtbank en belastingkantoor, waarmee ook nog eens de leegstand én de stadslandbouw geregeld is.

Om met Koos Koets te spreken: Jemig de pemig.

Wijnand Nijs