Oude BBA-bus, misschien om te bouwen tot watertaxi?
Oude BBA-bus, misschien om te bouwen tot watertaxi? Erik Kanters, via toenwasdebusheelgewoon.nl

Verkeerssituatie gewijzigd….

Column

De huisjes zijn donker en het welig tierende onkruid siert de voortuintjes, het is zomervakantie en iedereen is weg. Daarom is het extra verrassend wanneer we zondagochtend het centrum in lopen en daar een drukte aantreffen. Nog vreemder is het om her en der stapeltjes kleren te zien liggen, handdoeken, die over de leuning van de brug hangen, en overal lopen mensen in een zwembroek met een badmuts op hun hoofd.

Even zijn we in de war. Is het een promotie-actie van Belcrum beach? Wordt er alvast reclame gemaakt voor de in aantocht zijnde Franse sport-Ikea, Decathlon? Of hebben al deze mensen besloten dat het vandaag de dag sneller is om te komen zwemmen, dan je weg te banen langs alle wegomleidingen?

Een meneer die met zijn hondje staat toe te kijken, ziet onze verbaasde blik, en weet te vertellen dat het vandaag Singelzwemmen is. Een wedstrijd over 7,5 km, door de Singels van Breda. Terwijl zwempoeltjes in heel Nederland afgekeurd worden, vanwege de beroerde waterkwaliteit door poepende ganzen en blauwalgen, is het Singelwater van prima zwemkwaliteit. Wel een geruststellende gedachte, want wanneer ik al die zwemmers door het water zie glijden, lijkt het me een hele uitdaging voor het immuunsysteem om al die slokken Singelwater het hoofd te bieden.

Ergens vind ik het ook wel een beetje teleurstellend, dat het om een zwemwedstijd gaat. Ik voel ondertussen wel voor een collectieve actie, een signaal afgeven aan de gemeente, dat er nu echt te veel wegopbrekingen zijn. Terwijl de ene helft van Breda op de camping in Frankrijk staat, staat de andere helft stil in de stad. De toeristen en dagjesmensen die de stad bezoeken, kijken niet naar de omleidingsborden maar staren op het schermpje van hun navigatiesysteem en rijden eindeloos rondjes.

Maar ook wij, de Bredase sufferds die niet op vakantie zijn, hebben het moeilijk om van A naar B te komen. Ik geef toe dat zwemmen niet de meest praktische optie is, want waar laat je op de terugweg al die tassen met je impulsaankopen? Maar vervoer over water? Waarom hebben we in Breda eigenlijk geen waterbus? Een grote parkeerplaats langs de Mark, en daar op een waterbus stappen om vervolgens midden in de stad afgeleverd te worden.

Ik zie het al voor me, niet die tuttige drijvende badkuipen die ingezet werden tijdens het Jazz festival, maar stoere en ludieke waterbusjes. Een grote gele badeend of van die oude rode BBA-bussen, die dan frequent op en neer varen tussen de parkeerplaats en het centrum. Wat zou het een mooie oplossing zijn voor al dat auto-blik, dat zijn fijnstof uitbraakt, op zoek naar een doorgaande weg en een parkeerplaats.