Afbeelding

Rotte eitjes in het nest..

Column

COLUMN - Ik denk dat het tijd is voor een alternatief. Harleyclubs hebben een slecht imago en met enige regelmaat wordt dat vertaald in het verbieden of afgelasten van een Harley-evenement. Zo ook in Breda. Na een aantal, zeer succesvol verlopen edities van de Harley-Dag, mocht er het volgende jaar geen nieuwe meer georganiseerd worden.

Nee, ik zeg het verkeerd, het mocht wel maar er moesten ineens heel veel voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Zo werd er geëist dat er zichtbaar ME-aanwezig zou zijn, en moest er een helikopter boven de stad cirkelen. Dat alles om eventuele ongeregeldheden in de kiem te smoren. Je zal uit mijn mond niet horen dat er geen aanleiding is voor verhoogde waakzaamheid bij het organiseren van een Harley-Dag, maar volgens mij zijn er betere manieren om dat te doen. Afgelopen jaar hebben wat dappere stadsgenoten gepoogd de Harley-Dag nieuw leven in te blazen, maar wederom strandde het initiatief op een mijns inziens lullige eis van de gemeente.

Bij een dergelijk evenement heb je te maken met twee soorten gasten, de deelnemers en de kijkers. Er zijn veel overeenkomsten tussen de beide groepen, maar ook verschillen. Zo wil de ‘kijker’ een beetje rondlopen, kijken, bierdrinken en naar blues- en rockmuziek luisteren die door stoere mannen op de podia ten gehore gebracht wordt. De andere groep, de deelnemers, wil de motor stallen en bekeken worden, onder begeleiding van diezelfde muziek.

Er zijn relatief weinig motorrijders die zich een stuk in de kraag zuipen en dan op hun stalen ros stappen, voor hen haalt de Bredase horeca die dag dan ook extra cola in huis. De absurde eis van de gemeente zou er dus toe leiden dat de deelnemers om 18u vertrokken zouden moeten zijn, terwijl de kijkers een after-party mogen houden. Dat vind ik persoonlijk een beetje raar.

Daarom wil ik een alternatief event voorstellen. Volgend jaar een 2CV-bijeenkomst! Gewoon 1500 gele, rode en blauwe Eendjes op een rij parkeren op de Grote Markt en in alle omliggende straten. Eend-rijders zijn vaak vriendelijke, onbespoten types, die geen vlees eten maar linzensoep. En ondanks dat er veel Eenden-clubjes zijn in Nederland, is aan de persoonlijke standaard uitrusting van de deelnemers moeilijk te herleiden tot welke club ze behoren. Hierdoor is de kans op narigheid tussen rivaliserende bendes kleiner. Ik voorzie dan ook dat bij een 2CV-treffen, de eisen van de Gemeente Breda zich zullen beperken tot ‘het bereikbaar houden van het centrum voor hulpdiensten’.

Toch wil ik bij deze, de gemeente wijzen op de eventuele risico’s van het organiseren van een 2CV-bijeenkomst. Want ondanks dat het aardige mensen op sandalen lijken te zijn, denk ik dat het goed is om de dreiging die er van uit kan gaan, niet te onderschatten. Om een voorbeeld te geven, het kan voor komen dat een lid van de Duckies uit Hengelo slaags raakt met iemand van de Citroentjes uit Delft.

Dit is een oude vete die voortkomt uit het feit dat de Citroentjes vorig jaar een barbecue hebben georganiseerd met écht vlees. De leden van de Duck-club waren echter van mening dat het afkomstig was van de vegetarische slager. Dus voor je het weet, staan ze met hun biologisch geteelde komkommers in de aanslag en loopt het volledig uit de hand.

Kortom, ieder evenement kan om zeep geholpen worden door een paar rotte eitjes in het nest, maar ik vind het erg jammer dat daar vele, goedwillende liefhebbers, de dupe van zijn. 

Babs Verstrepen