Nienke blij met Cito-uitslag!!
Nienke blij met Cito-uitslag!! Paul Licumahua

Over przewalskipaarden en Texel….

Column

Soms lig je twee nachten te piekeren over iets wat je gehoord hebt. Zo sprak ik van de week een bevriende leraar van een basisschool. Het gesprek ging over zijn frustraties over de huidige ontwikkelingen binnen het Basisonderwijs.

In de voorbije jaren hebben de leerlingen van zijn school niet zo best gescoord tijdens de Cito-toets. Dit heeft veel consequenties voor een school. Elk jaar wordt er een lijst openbaar gemaakt met de gemiddelde scores van alle basisscholen. De lijst wordt samengesteld uit de verplichte onderdelen; taal, rekenen en studievaardigheid. Er is nog een onderdeel maar dat is facultatief.

Scholen zijn niet verplicht om leerlingen te testen op kennis van wereldoriëntatie. Daarom wordt dit niet meegenomen in de berekening voor de lijst. Een lage score kan er toe leiden dat minder ouders kiezen om hun kindjes naar jouw school te sturen, met alle gevolgen van dien. Om hoger op de lijst te komen heeft de school van onze bevriende docent besloten om de onderwijstaken meer te richten op de vakken die door Cito getoetst worden. Daarom zullen de vakken uit het blok wereldoriëntatie tot een minimum beperkt gaan worden. Eén uur per week mogen de leraren onderwijs gaan geven op het gebied van geschiedenis, biologie, of aardrijkskunde. Eén uur per week waar alle drie die vakken in gepropt moeten gaan worden. Dat moet toch schokkend zijn voor de nieuwe Pabo-studenten, die net met de toelatingstoets hebben moeten bewijzen dat ze hier kundig genoeg voor zijn?

Ook in Breda zijn er scholen die minder goed scoren op de Cito-lijst en ik vraag me af hoe zij dit probleem te lijf gaan. Schrappen zij ook in de vakken die niet meetellen om zo beter uit de verf te komen? En zo ja, hoe gaat het dan verder? Komen die kindjes straks met 541 Cito-punten in een VWO-klas op de Nassau terecht, zonder te weten wat een polder is? Dat ze geen idee hebben dat Nederland 12 provincies heeft, en dat Zwolle de hoofdstad is van Overijssel?

Wanneer komt bij deze jongens en meisjes het besef dat Nederland eruit ziet zoals het eruit ziet, doordat de Deltawerken zijn aangelegd? Dat een kikker een amfibie is en dat het koudbloedige dieren zijn? Moeten de docenten op de Nassau, dan gaan uitleggen wie Willem van Oranje was en waar de naam Nassau vandaan komt? En dan? Dan moet je ergens in het tweede of derde van je VWO jaar kiezen in welke richting ze verder willen leren? Hoe kunnen die kinderen een keuze maken wanneer ze pas een paar jaar zijn blootgesteld aan vakken als techniek en biologie?

Na twee onrustige nachten ben ik eruit. Volgens mij is het een complot. Zowel het onderwijs als het publieke omroepbestel vallen onder het ministerie van OC&W. Ik denk dat de verantwoordelijke minister alvast een diepte-investering aan het doen is. We moeten er nog even op wachten, maar tegen de tijd dat wij zo dement als een deur zijn, hebben we weer vermakelijke televisieprogramma’s.

Zelf kijk ik nu al uit naar de uitzendingen van ‘De Vakantieman’ in 2025. Wanneer hij met zijn wereldkaart op Ibiza staat, en aan een vakantiegangster vraagt om aan te wijzen waar zij zich op dat moment bevinden. Ik zie het al voor me, de jonge dame kijkt bedenkelijk en begint te beredeneren ‘We zitten op een eiland…dus ik denk dat we hier zitten….’ om vervolgens met het aanwijsstokje richting Australië te gaan. Ze weet gelukkig wel hoe ze przewalskipaard moet spellen, want dat heeft ze geleerd op de basisschool.

Babs Verstrepen