Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Het allerbeste!

Column

‘Een jaar waarbij iedere pagina de moeite waard is’. Dat is wat een bevriende relatie mij aan het begin van een nieuw schrijfjaar wenste. Die zin was de basis voor mijn eerste column van 2015.

Inmiddels is 2015 ruim over het midden. We kunnen mijmeren over wat is geweest en verlangend uitzien naar wat gaat komen. Tijdens de zomerse pas op de plaats die ik afgelopen schoolvakantie maakte, kleurden mijn pagina's donker. De onheilstijding over de gezondheid van mijn moeder zette de tijd onder druk. De enkele weken die we nog met haar hadden, waren kostbaar.

Ik duimde dat mijn liefste lezeres - vanaf mijn eerste column voor BredaVandaag in september 2011 - nog lang mijn stukjes zou mogen lezen. Toen ik besefte dat het duimen tegen beter weten in was, besloot ik een streep, of in ieder geval een duidelijke stippellijn, te zetten onder de columns in de huidige vorm voor BredaVandaag. Dan kon ik haar dat tenminste nog vertellen. ‘Groot gelijk, je hebt het lang genoeg gedaan’ was haar reactie. De bevestiging die ze me gaf, zal ik voortaan uit mezelf moeten halen.

Ik ben dankbaar voor de ruimte die hoofdredacteur Wijnand Nijs mij op de kop af vier jaar heeft gegeven om mijn overpeinzingen met u te delen via dit mooie Bredase platform. Aanvankelijk gingen mijn columns Bezig Breda vooral over het leven als zzp'er. Het afgelopen jaar verschoof de inhoud. Steeds vaker schreef ik over zaken dicht bij huis, in de wijk of op persoonlijk vlak. Dat sterkt mij in mijn besluit dat dit een natuurlijk moment is om het accent voor nu te leggen op (her)schrijven in opdracht. ‘Want werken is het beste medicijn’ zou mijn moeder zeggen.

U, als lezer, bedank ik voor het lezen van mijn - met plezier geschreven - stukjes. Wie weet, tot ziens en het allerbeste!

Hennie van de Kartekstschrijfster, schrijft teksten in opdracht over menselijke bedrijven en bedrijvige mensen. Ter afronding van de opleiding familieverhalen en autobiografisch schrijven, voltooide zij recent een boek met de memoires van haar moeder. Deze uitgave in eigen beheer heeft de hoofdpersoon nog zelf kunnen uitreiken aan kinderen en kleinkinderen.