Singelloop 2014. Prima loopweer, goede sfeer.
Singelloop 2014. Prima loopweer, goede sfeer. Jorgen Janssens

Laat selectie NAC de Singelloop lopen

Column

Het was niet best, die conclusie was vrij eenvoudig te trekken vrijdagavond na NAC-VVV. Vond ook coach Robert Maaskant, en de zo’n vijftienduizend in het Rat Verleghstadion waren het hartgrondig met hem eens.

Voor een team dat voorafgaand aan de competitie uitsprak te gaan voor promotie, door de supporters geïnterpreteerd als de titel, was bet spel bedroevend. De plaats op de ranglijst doet eveneens pijn aan de ogen. Zesde, met tien punten en een wedstrijd meer gespeeld dan koploper Volendam.

Dus droop NAC vrijdag van het veld en moppert Breda. Tegen elkaar, in de kroeg, maar vooral als een digitale variant van oppermopperaars Statler en Waldorf uit de Muppets, al is dat vaak met minder humor.

Want dat lijkt NAC te missen. De lol. De slechte seizoensstart lokt onderling gemopper uit, doet spelers kiezen voor voorzichtige passjes, voor getwijfel en voor voetbal zonder lef. Dat maakt het alleen maar erger. En dat terwijl de mannen misschien wel het leukste beroep ter wereld hebben. Lekker tegen een bal trappen en er nog voor betaald krijgen ook. Waar is dat spelplezier?

NAC moet weg van de negativiteit, weg van het gemopper, terug naar de lol, het plezier en het enthousiasme. Positiviteit heeft de selectie van Maaskant nodig. Juist daarom moeten de mannen zondag meedoen aan de Singelloop. Daar starten achttienduizend lopers onbevangen aan hun prestatie. Zij hebben lol in het lopen en genieten van de positiviteit langs de kant, waar duizenden een permanente weldadige warme douche van applaus over de deelnemers uitstorten.

De jeugd van NAC geeft al het voorbeeld. Zij lopen voor hun plezier en om geld in te zamelen voor deelname aan internationale toernooien. Voor de mannen van Maaskant hoeft dat niet eens het doel te zijn. Laat ze lekker hun hoofd leeglopen, genieten van het klaterende applaus en dan daarna met zijn allen een pilsje op de Grote Markt, als beloning voor een positieve prestatie.

De Singelloop als frisse herstart van het seizoen. Mij lijkt het wel wat.

Wijnand Nijs