Afbeelding
Peter van de Kerkhof

De aaibare cactus

Column

Onder een glazen stolp in de woonkamer stond een cactus. Aan de bovenkant, waar de stekels ophielden, zat een wollig ophoopsel, dat nog het meeste deed denken aan een door Emile Ratelband ontworpen spinnenweb. Ik vroeg waarom de cactus onder een stolp stond, het leek me niet logisch.
‘Dat ziet er leuk uit’, zei de eigenaresse.
‘Heeft ‘ie dan geen frisse lucht nodig?’
‘Het is maar een cactus.’

Ik vond het een gerechtvaardigd antwoord; maar een cactus. Sommige organismen lenen zich er voor om gekoesterd te worden, of geaaid. Cactussen, vanwege overduidelijke redenen, behoren niet tot die aaibare groep. Net zomin als alles dat kruipt en krioelt, zoals de spin en het pissebed, vanwege de acute walging die daarmee gepaard gaat. Deze dieren hebben een lage aaibaarheidsfactor, zoals Rudy Kousbroek het omschreef. Een term die hij verzon toen hij de perfectie van de kat uiteenzette.

Honden en katten zijn de meest aaibare dieren die er bestaan. Ze zijn schattig en meer nog dan andere dieren willen ze graag geaaid worden. Al haalt de hond het nooit bij de poes; na het aaien van een hond stinkt je hand naar natte jas, waar de poes ruikt alsof je door pasgewassen haar gaat. Ik zou nu verder kunnen gaan over alle redenen waarom een poes meer aaibaar is dan andere dieren (en al het tegengestelde verwerpen), maar daarmee volstaan de paar honderd gegeven woorden nu niet. Bovendien kan ik nooit zo volledig zijn als eerdergenoemde schrijver. Om de lieve vrede te bewaren tussen honden- en kattenmensen, zal ik stellen dat ze allebei even aaibaar zijn, het gaat mij nu namelijk om de cactussen.

Samen met de vetplant hebben ze hun herintrede gedaan in de Nederlandse woonkamers. Ik heb er zelf ook een paar, ik zal het maar meteen toegeven. Toch hoor ik vaak bij het zien van een verzameling minicactussen: ‘wat schattig’, of ‘wat enig’, daarmee de aaibaarheid van het schepsel volledig over het hoofd ziend. Ik wil dan ook vragen aan iedereen die een minicactus ooit nog schattig noemt, of hij/zij deze dan ook per direct gaat aaien. Want alles wat schattig is, moet worden geaaid.

Steven van den Heuvel